Pedeset godina napretka

17.
jan

17. januar 2017., Informer

Imao sam veliko zadovoljstvo da prošle nedelje posetim CES, najveći sajam korisničke elektronike na svetu, mesto gde na jednom mestu možete da vidite sve najnovije proizvode i inovacije namenjene masovnoj, svakodnevnoj upotrebi. Ove godine CES obeležava pedesetu godišnjicu održavanja, što je sjajan povod da se osvrnemo i pogledamo odakle smo pošli, gde smo stigli i kuda idemo.

Posetiocu sajma te davne 1967. godine, kada bi nekim slučajem mogao da zaviri u ovogodišnju postavku, svet bi izgledao kao magijsko mesto koje prevazilazi maštu. Uostalom, te prve godine najveće tehnološko dostignuće bio je kolor televizor, dok smo sada videli tehnologiju kvantnih tačaka i ogromne TV aparate tanje od najtanjih mobilnih telefona. Sedamdesete godine su obeležili video rekorderi i prvi portabl uređaji. Danas tinejdžeri pokreću svoje kanale na Jutjubu sa desetinama hiljada gledalaca, a bezmalo svaki stanovnik planete u džepu nosi računar snažniji od najmoćnijeg kompjutera iz onog vremena. Osamdesete su nam donele prve mobilne telefone, doduše ogromnih dimenzija, digitalne časovnike i personalne računare. Ovih dana govorimo o tome da smo zagazili u eru „posle PC-ja“. Devedesete su verovatno godine kada se rodila ljubav između prosečnog čoveka i tehnologije. Proizvodnja i primena računara doživljavaju procvat, video igrice osvajaju srca dece i odraslih, mobilni telefoni konačno mogu da stanu u džep, a internet krupnim koracima osvaja svet. Konačno smo pregurali i famoznu dvehiljaditu, godinu koja je oduvek simbolično predstavljala granicu budućnosti. Slede godine interneta i pametnih uređaja, digitalnog doba i jednog potpuno novog sveta. Ipak, čini mi se da se napredak koji bi ranije donela dekada, danas meri godinama, ako ne i mesecima.

Računari, roboti, veštačka inteligencija i tehnologija uopšte postali su sastavni i neizostavni deo naših života. Zbog toga količina inovacija na CES-u i drugim sličnim izložbama iz godine u godinu užurbano raste. Čini mi se da je ova godina bila naročito „plodna“, pogotovo u oblasti robotike, pametnih povezanih predmeta i automobila budućnosti. Potrudiću se da vam u narednih nekoliko tekstova prenesem najzanimljivije utiske.