Još jedan pokušaj

20.
nov
kategorija: Gedžeti komentari (1)

Informer, 20.novembar 2014.

Ideja o pametnom časovniku nije nova, naprotiv. U prošlosti je bilo mnogo pokušaja da se proizvede napredni digitalni ručni sat koji bi posedovao funkcionalnosti takve da prevazilaze njegovu uobičajenu ulogu. Ako izuzmemo dodatak kalkulatora – sa sve hardverskim gumenim tasterima – čija je popularnost počela i završila se osamdesetih godina prošlog veka, do sada nije bilo mnogo uspeha. Ne računam raznorazne digitalne varijante čije su funkcije uglavnom vezane za merenje vremena, pošto se oni baš i ne mogu nazvati „pametnima“.
Sada konačno imamo tehnologiju koja omogućuje proizvodnju ručnog časovnika budućnosti kakve smo proteklih decenija viđali u filmovima naučne fantastike. Takođe, što je još važnije, tržište je spremno u smislu da je ogromna većina ljudi naviknuta na mobilne elektronske uređaje povezane na internet. Štaviše, ideja pametnog sata i jeste da posluži kao neka vrsta pomoćnika i „pratioca“ telefonima i tabletima.

Veliki proizvođači su se uključili u igru, zaključno sa Eplom, pa se u godini koju dočekujemo očekuje pravi „bum“ ove grane IT industrije. Gartner predviđa da bi godišnja isporuka u 2015. mogla biti učetvorostručena, odnosno da bi trebalo da kupcima bude isporučeno preko 40 miliona primeraka. Zbog toga je realan i pad prodaje različitih vrsta narukvica sposobnih da prate i beleže vaše fizičke aktivnosti i neke parametre stanja organizma. Jednostavno, pametni časovnici će posedovati i ove funkcionalnosti, čak i na naprednijem nivou od dosadašnjeg. Ovaj uticaj mogao bi da se uporedi sa padom prodaje pejdžera kada su se pojavili mobilni telefoni. Ostaje još samo da vidimo da li će i koliko brzo biti prevaziđeni glavni problemi – nezgrapne dimenzije, vidljivost ekrana na direktnom dnevnom svetlu i vek baterije.

Vaši komentari (1)

  1. olivera

    Pametan funkcionalan rucni casovnik bi mogao da ima podsetnik-planer za mesec dana, tako da sve svoje obaveze ispisete ili snimite i tacno odredjenog datuma i vremena alarmira vas i na ekranu se pojavi vasa obaveza pr.u 15h i 42min imate zakazano kod zubara ili posl. Sastanak.., i jos bi ceo mob.telefon mogao da se napravi kao rucni casovnik.
    Ja licno volim obican rucni casovnik sa rimskim brojevima.