Nedopričana priča

20.
sep
kategorija: Gedžeti, IT industrija, IT trendovi, Software komentari (0)

20. septembar 2016., Informer

Sećam se oduševljenja sa kojim je svojevremeno primljena najava Gugl Glas projekta, pametnih naočara opremljenih vezom ka internetu , kamerom i mogućnošću projektovanja slike i različitih informacija u vidno polje korisnika. Uostalom, i ja sam na ovim stranama pisao o tehnološkim rešenjima, upotrebnoj vrednosti i mogućnostima primene takvog jednog uređaja. Nije prošlo mnogo i pametne naočare su se našle u komercijalnoj prodaji, premda sa cenom koja još uvek nije mogla da obezbedi masovnu primenu. Programeri su krenuli da razvijaju softverska rešenja za Gugl Glas, uključujući i nekoliko projekata domaćih firmi. Budućnost je izgledala svetla.

Ispostavilo se da situacija nije toliko jednostavna. U svetu je narastao čitav jedan pokret protiv pametnih naočara, u mnogim gradovima i državama njihovo korišćenje je regulisano, a desili su se i brojni incidenti. Kao glavni razlozi navedeni su ugrožena bezbednost korisnika, pogotovo u saobraćaju, i narušavanje privatnosti drugih ljudi zbog ugrađene kamere za koju nikada niste sigurni kada i koga snima. Što se tiče kamere, nisam siguran koliko je argument validan budući da je ona ugrađena u svaki telefon i mnoge druge aparate, a da kamere za nadzor imamo na svakom koraku i da njihovo postavljanje nije naročito uređeno. Situacija u kojoj je sam korisnik ugrožen -pošto mu vidno polje zaklanjaju informacije koje se pojavljuju nenadano – jeste realan problem, na sličan način na koji je to i gladanje u ekran telefona dok hodate gradom ili vozite automobil. Uglavnom, Gugl je prekinuo razvoj i proizvodnju svojih pametnih naočara.

Priča se tu ne završava. Ono što je u svakodnevnoj upotrebi problem, kod nekih specifičnih namena može biti ogromna prednost. Zbog toga se sve više radi na modelima pametnih naočara za korišćenje u industrijske svrhe. Zamislite, na primer, radnike u proizvodnji kojima ovakve jedne naočare, pri tome opremljene sigurnosnim staklom, pomažu da otkriju neispravne delove i pružaju im dodatne informacije potrebne za obavljanje poslovnih aktivnosti. Na taj način raste produktivnost, a podiže se nivo bezbednosti radnika i sigurnosti gotovih proizvoda. Naravno, i ovde je bitno da informacije budu pravilno dozirane i predstavljene na odgovarajući način. Budućnost opet izgleda svetla.