Biografija

Veselin Jevrosimović je predsednik i vlasnik Comtrade grupacije, uspešne IT kompanije sa sedištem u Beogradu. Takođe je i predsednik Atletskog saveza Srbije.

Kratko vreme proveo je u atletskom klubu u Dizeldorfu, a nakon toga otišao u USA. Zvanje IT inženjera stekao je u Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu.

1965

Veselin Jevrosimović rođen je u Srbiji. Kao talentovani mladi sportista bio je član atletske reprezentacije, a kasnije postao i nacionalni univerzitetski prvak u skoku s motkom.

Karijera

1986

Veselin Jevrosimović je u Nemačkoj 1986. godine postao suvlasnik kompanije za distribuciju IT opreme. Zadržavši svoje kontakte sa studija, ubrzo je započeo sa distribucijom kompjutera i računarske opreme, što mu je devedesetih godina donelo partnerski status u kompaniji CHS Electronics.

1991

Paralelno sa poslovanjem u Nemačkoj i SAD, u Srbiji 1991. godine osniva Comtrade Group koja će se razviti u jednu od najvećih IT organizacija u jugoistočnoj Evropi.

1997

U okviru strategije regionalnog širenja, Veselin Jevrosimović 1997. godine osniva kompaniju u Bosni i Hercegovini, a zatim nastavlja sa širenjem poslovne mreže na Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju. Tokom 2008. godine, kupuje najveću slovenačku softversku kompaniju Hermes Softlab, čime otvara novu fazu razvoja Comtrade-a usmerenu ka inženjeringu i razvoju softvera.

1996

Godine 1996, CHS Electronics po obimu poslovanja postaje druga svetska kompanija za distribuciju računarske opreme, sa godišnjim prometom od 12,5 milijardi dolara. Kasnije iste godine, Jevrosimović prodaje svoje akcije u ovoj kompaniji i vraća se u Srbiju kako bi se fokusirao na razvoj Comtrade grupe. Zahvaljujući svojim rezultatima u CHS-u, uspeo je da obezbedi ugovore sa najpoznatijim svetskim računarskim kompanijama i ubrzo pozicionira Comtrade na mesto vodećeg distributera u regionu.

2000

Ova evolucija započela je još 2000. godine, kada je Jevrosimović osnovao Spinnaker, kompaniju za sistemsku integraciju koja je kasnije promenila ime u Comtrade System Integration. Softverski segment poslovanja danas donosi preko 80% godišnjeg prihoda Comtrade Grupi. Veselin Jevrosimović 2004. godine kupuje nekretninu na Novom Beogradu i do 2006. godine je transformiše u Comtrade Technology Center – prvi „IT campus“ u okruženju, gde nastavlja da razvija IT ekspertizu kompanije i ulaže u dalji razvoj regionalnih IT stručnjaka.

2010

Od 2010. godine, Veselin Jevrosimović potvrđuje opredeljenje kompanije ka globalnom tržištu usluga razvoja i implementacije IT rešenja. Comtrade postaje vodeći svetski proizvođač alata za backup i data recovery, pojedinačno prilagođenih rešenja za digitalnu transformaciju i obradu velikih datoteka, zadobivši poverenje klijenata kao što su Microsoft, HP, Citrix, Nutanix. Prepoznajući kvalitet Comtrade rešenja u oblasti čuvanja podataka, Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izabrala je Comtrade za člana CERN OpenLab, u okviru kojeg se nalazi samo desetak svetski poznatih kompanija, kao što su Cisco, Intel, Google, Oracle, IBM. Comtrade inženjeri zaduženi su za bezbednost i skladištenje ogromnih količina podataka koji se generišu ispitivanjima u institutu CERN i dostupni su naučnicima širom sveta koji sarađuju sa ovim institutom.

2016

Uz njegovo rukovodstvo Comtrade grupa nastavlja da raste i danas obuhvata 32 kompanije u 15 zemalja. Među globalnim poslovnim poduhvatima Veselina Jevrosimovića je i HYCU, kompanija sa sedištem u Bostonu i svetski lider u prilagođenim backup sistemima i data recovery rešenjima. Vodeći proizvod ove kompanije je specijalizovano rešenje za Nutanix ekosistem, koje po svojim karakteristikama i performansama trenutno nema konkurenciju.

Comtrade grupacija trenutno ima više od 4.000 zaposlenih, od kojih značajan procenat predstavljaju softverski inženjeri koji razvijaju rešenja za najuspešnije svetske kompanije.

Veselin Jevrosimović igra ključnu ulogu u vođenju Comtrade Grupe, provodeći veći deo svog radnog anganžmana u beogradskom Comtrade Technology centru odakle usmerava globalni razvoj kompanije.

Nagrade i priznanja

Veselin Jevrosimović je član Svetskog ekonomskog foruma i aktivno učestvuje u njegovom radu. Dobitnik je prestižnih nagrada „Top Manager of Southeastern Europe“, „Most Innovative Investor in Southeastern Europe“ i „IT Industry Legend“. Počasni građanin Bostona postaje 2008. godine, zahvaljujući doprinosu ekonomiji ovog grada.

Sport u srcu

Jevrosimović konstantno podržava društveno odgovorno poslovanje, lično upravljajući brojnim donacijama i humanitarnim aktivnostima. Uviđajući značaj obrazovanja u oblasti IT-a već dvadeset godina sponzoriše besplatnu letnju školu programiranja za srednjoškolce i studente pod nazivom Edit, da bi 2006. osnovao prvu visoku, a 2010. godine i prvu srednju školu za informacione tehnologije. Obe ove obrazovne ustanove su akreditovane od resornog Ministarstva.

2009

Veselin Jevrosimović od 2009. godine obavlja funkciju predsednika Atletskog saveza Srbije, a tokom njegovog mandata je renovirano desetak sportskih terenskih objekata širom zemlje i izgrađena savremena Atletska dvorana u Beogradu. Od 2012. godine je član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije.