Akreditovano

Pogledaj sve kategorije

2023 - Dec - 27

Pisao sam na ovim stranama da bi analitičar sadržaja moglo da postane jedno od traženijih zanimanja u bliskoj budućnosti. Naime, bilo koja slika koju vidite ili tekst koji pročitate na internetu ili u štampanim medijima (uključujući i ovaj članak) mogao bi da bude proizvod veštačke inteligencije, a ne ljudskog intelekta i kreativne aktivnosti. Nema ništa sporno u korišćenju veštačke inteligencije, sve dok je potpuno jasno i nedvosmisleno naznačeno koji deo sadržaja je originalno delo čoveka, a koji rezultat „uplitanja“ softvera. Pomenuti analitičari bi se bavili praćenjem, otkrivanjem i komunikacijom takvih sadržaja, sa ciljem da se izbegnu potencijalni problemi vezani za intelektualnu svojinu, ali i lažne vesti i druge vrste zloupotreba.

Značajnu pomoć u radu mogli bi da dobiju upravo od proizvođača hardverskih uređaja i softvera za kreiranje i obradu teksta, fotografija, audio i video snimaka. Za sada se ističe inicijativa za autentičnost sadržaja (eng. Content Authenticity Initiative) koja postoji već nekoliko godina, a kojoj su se pridružili vodeći igrači u ovoj oblasti. Oni su uveli standard nazvan „akreditacija sadržaja“ (eng. Content Credentials). Radi se o dodatnom zapisu na svakom generisanom fajlu, u koji se vremenom upisuju sve radnje na izmeni i obradi. Jednostavnim učitavanjem fajla na njihovom portalu, možete da dobijete odgovor da li je ono što vidite autentično, u potpunosti generisano od strane veštačke inteligencije, ili su samo neki delovi dodatno obrađeni. Još jedan cilj je da se postigne konsenzus oko toga da svi sadržaji koji nisu autentični budu jasno obeleženi i odmah vidljivi. Za sada je akreditacija sadržaja sastavni deo više popularnih aplikacija, a pojavili su se i prvi modeli kamera koje odmah ugrađuju ovaj zapis u snimke.

Godinu koju ispraćamo obeležili su prvi masovno dostupni sistemi veštačke inteligencije, uključujući i nove funkcionalnosti u postojećim softverskim rešenjima koje koriste algoritme mašinskog učenja za unapređenje i olakšanje rada. Praktično preko noći, otvorio se neverovatan prostor novih mogućnosti, ali i niz potencijalnih problema. Srećom, čini se da su eksperti širom sveta ozbiljno shvatili zamke nove tehnologije i na vreme se hvataju u koštac sa izazovima. Nadam se da će se u 2024. godini uspostaviti novi standardi na ovom polju i da ćemo moći mirno da uživamo u blagodetima digitalnog doba.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *