Bliže nego što mislimo

Pogledaj sve kategorije

2010 - Nov - 14

O takozvanim “zelenim” tehnologijama, njihovom uticaju na zaštitu čovekove okoline, očuvanju izvora energije na planeti i značaju koji IT industrija ima na ovom polju pisao sam već u nekoliko navrata. Premda mnoga od ovih rešenja ne pripadaju obavezno sferi informacionih tehnologija, može se reći da bez značajne pomoći računarske opreme i softverskih aplikacija praktično ne bi mogla da funkcionišu. Ovo se odnosi i na automobile na električni pogon čija je masovna primena, koliko god to iz ove perspektive čudno zvučalo, bliža nego što se to obično misli.

Krajem septembra naša zemlja je ugostila Tesla Roadster, jedan od prvih električnih automobila u serijskoj proizvodnji, a tim povodom domaći mediji su posvetili popriličnu pažnju razvoju tehnologije u ovoj oblasti. Tako je i manje upućena publika imala priliku da ponešto sazna o automobilnima budućnosti, njihovim osobinama, funkcionisanju i prednostima. To je, uostalom, i bio cilj evropske turneje ovog modela. Poslednjih meseci još nekoliko veoma uspešnih rešenja u produkciji različitih proizvođača ulazi u masovnu proizvodnju, što bi trebalo da reši trenutno najvažniji problem – visoku cenu. Ostale prepreke, poput performansi automobila, autonomije baterije i dovoljno malih motora već su uveliko prevaziđene. Tako, na primer, vozila na električni pogon mogu bez dopune baterije da pređu između 50 i 200 kilometara, a maksimalna postignuta brzina je čak 230 kilometara na sat. Baterije se mogu dopuniti za svega nekoliko sati, dok u mnogim zemljama postoji sva potrebna infrastruktura za obezbeđivanje električnih priključaka na parking mestima u i garažama.

Da bi pomogli popularizaciju ekoloških automobila, u američkoj kompaniji General Electric (GE) pokrenut je ovih dana proces nabavke čak 25 000 automobila na električni pogon koji do 2015. godine treba da potpuno zamene sva postojeća službena vozila u njihovoj „floti“. Značaj ove vesti i poslovnog poteza nije samo u iskazivanju ekološke svesti i davanju primera ostalim velikim igračima, već i u praktičnom dokazivanju široj javnosti da je koncept automobila na električni pogon sasvim upotrebljiv u praksi. Dalje, ovako velika narudžbina za industriju i proizvođače znači ogroman podsticaj i svakako će ubrzati omasovljenje primene i među „običnim“ svetom.

Nema sumnje da su automobili na električni pogon i druge alternativne izvore energije budućnost. Za sada su hibridni modeli realnost, barem dok se tehnologija proizvodnje ne usavrši i cene postanu pristupačnije za automobile na isključivo električni ili neki drugi pogon koji ne podrazumeva motor sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno onaj koji koristi fosilna goriva. Koliko smo daleko od vremena kada će drumovima krstariti isključivo vozila „na struju“ teško je predvideti, ali je očigledno da svi pozivi na jačanje ekološke svesti, očuvanje prirode i energetsku efikasnost ipak postižu efekat. Situacija je alarmantna i neosporno je da smo veoma blizu tačke bez povratka posle koje nećemo biti u mogućnosti da sprečimo uništenje planete i života na njoj kakav poznajemo. Svaki potez i svaka pomoć u pravcu razumevanja problema dobro su došli. Nadam se da je i ovaj članak mali doprinos tome.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *