Brojevi i pamet

Pogledaj sve kategorije

2022 - Nov - 22

U momentu kada nastaju ovi redovi, dani nas dele od početka svetskog prvenstva u fudbalu. Naravno, svi želimo veliki uspeh našoj ekipi u Kataru, a ljubitelji ovog sporta širom sveta već se uveliko bave prognozama rezultata svake od 32 reprezentacije učesnice. Na institutu za matematiku univerziteta Oksford otišli su korak dalje i upotrebili naprednu analizu podataka i veštačku inteligenciju da predvide tok takmičenja i pobednika.

 

Kada se kaže da je veštačka inteligencija došla do nekog otkrića ili zaključka, većina ljudi zamišlja proces koji je sličan ljudskom razmišljanju ili intuiciji. Poznavalac fudbala koristi znanje stečeno kroz godine praćenja mečeva, analize rezultata i poznavanja ekipa i igrača. Na kraju nekom vrstom intuicije i osećaja baziranog na iskustvu pretpostavlja ko bi mogao da postigne uspeh. Veštačka inteligencija ne poseduje takvu vrstu iskustva (još uvek), već upotrebljava matematičke modele i ogromnu količinu podataka kako bi na bazi statistike i verovatnoće simulirala ishode. Pri tome se takve simulacije sprovode više puta kako bi se opet na osnovu statističkih proračuna došlo do konačnog rezultata. Zbog toga u svemu što predvidi veštačka inteligencija pored rešenja postoji i procentualni iznos verovatnoće da se ono desi. Što je bolje osmišljen matematički model koji predstavlja reprezentaciju stvarnog sveta, to su i rezultati „razmišljanja“ mašina precizniji. Kada govorimo o izuzetno kompleksnim pojavama, poput meteoroloških promena, dešavanja u ljudskom organizmu ili na svetskim berzama, korišćenje veštačke inteligencije jedini je način da ostvarimo naučni napredak, sprečimo katastrofe, spasemo živote i sačuvamo resurse. Procesorska snaga potrebna za ovakvu analizu takođe igra važnu ulogu, pa će razvoj kvantnih računara značajno uticati na napredak ove oblasti u godinama pred nama. Postavlja se i pitanje da li će u dogledno vreme računari sami moći da osmišljavaju modele i zaista postanu „pametni“, ali to je već potpuno druga tema koja nema veze sa fudbalom.

 

Prema predviđanju matematičara sa Oksforda, pobednik svetskog prvenstva bi trebalo da bude ekipa Brazila. Srećom, jedan od zanimljivijih aspekata sporta je upravo nepredvidivost i šansa koju ima svako ko se takmiči. Srčanost, borbeni duh i želja za uspehom često mogu da prevare statistiku i puke brojeve. Ostaje nam samo da uživamo u sportu i navijamo za orlove.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *