Brzina analognog sveta

Pogledaj sve kategorije

2022 - Jun - 14

Nije bilo tako davno kada smo za povezivanje na internet koristili fiksne telefonske linije i spore modeme. U međuvremenu, internet je postao sveprisutan, a brzina veze porasla je nekoliko hiljada puta. Uz moderne bežične mreže pete generacije i optičku infrastrukturu, bilo koji sadržaj i praktično svaki kutak interneta dostupan nam je trenutno. Za to vreme brzina transporta u fizičkom svetu nije značajno napredovala, i još uvek je na nivou od pre nekoliko decenija. Naravno da tehnološki napredak ne može jednako da se odrazi na sve sfere života, ali ideje i inovacije ne miruju.

 

Zbog toga imamo nekoliko interesantnih rešenja koja će pomoći da u budućnosti brže stignemo iz jedne u drugu tačku grada, države ili planete. Što se tiče lokalnog transporta, pametna gradska infrastruktura, vozila bez vozača i veštačka inteligencija učiniće da on bude brži, sigurniji i udobniji. O tome sam u nekoliko navrata pisao na ovim stranama. Ono što bi dodatno moglo da pomogne su različite vrste namenskih tunela ispod gradova. Posebna oprema i softveri obezbedili bi bezbednost pri velikim brzinama, dok bi gužve postale stvar prošlosti. Postoji i ideja „visećih“ tunela koji bi bili postavljeni iznad zemlje gde je to neophodno. Za međugradske vožnje predviđene su naročite kapsule za nekoliko desetina putnika koje bi kroz posebne cevi mogle da putuju brzinom aviona, s tim što ne bi bilo potrebno dodatno vreme za poletanje i sletanje. Očekuje se da bismo od Beograda do Pariza mogli da stignemo za manje od dva sata. Naravno, potrebno je da budu obezbeđeni brojni preduslovi za sigurnost putnika i izgrađena mreža cevi, ali su se prvi testovi pokazali kao uspešni. Na kraju, umesto interkontinentalnih avionskih letova, možda ćemo uskoro koristiti rakete i plutajuće lansirne rampe u blizini najvećih gradova.

 

Premda promene koje donosi digitalno doba nisu sveobuhvatne i revolucionarne na način kako je to svojevremeno zamišljeno u delima naučne fantastike, one se dešavaju neprekidno i svakim danom sve brže. Mnogo toga što je do nedavno bilo nezamislivo već je postalo svakodnevica i uobičajena stvar. Siguran sam da će na isti način novi metodi transporta putnika, bazirani na modernim rešenjima i informacionim tehnologijama, unaprediti naše živote u skoroj budućnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *