Budućnost pametnih telefona počinje sada

Pogledaj sve kategorije

2009 - Jul - 12

Tržište mobilnih telefona – a to je, pretpostavljam, svima više nego očigledno – jedno je od najbrže rastućih i svakako najperspektivnijih. Tome u prilog govori i činjenica da je u 2008. godini na svetu prodato više od milijardu ovih uređaja. Zanimljiv je i podatak da sve veći broj mobilnih aparata spada u grupu takozvanih pametnih telefona (eng. smartphone) sa opcijama instalacije dodatnih aplikacija za razne namene, mogućnošću povezivanja u računarske mreže i na Internet, funkcijama za napredno krstarenje webom i rad sa elektronskom poštom, velikim ekranom pogodnim za prikazivnje multimedijalnih fajlova itd. To naravno znači i mnogo ozbiljnije tehničke karakteristike, odnosno hardverske komponente koje su po snazi, brzini i kapacitetu sve bliže računarima, a svakako su već prevazišle kompjutere od pre nekoliko generacija.

Tako je, na primer, kompanija Toshiba na japansko tržište izbacila smartphone model sa procesorom čiji je radni takt jedan gigaherc! Sa takvom procesorskom snagom na uređaju koji staje u džep moguće je obavljati vrlo ozbiljne zadatke, pa se već naslućuju obrisi pametnih mobilnih telefona budućnosti koji služe kao veoma ozbiljan alat u poslovanju, pogotovo što su i današnji modeli dovoljno blizu tog ideala. Drugi primer je proizvodnja grafičkih čipova za mobilne telefone koji poseduju sopstvenu video memoriju i po arhitekturi su veoma slični grafičkim karticama na notebook računarima. Zbog toga ne treba da nas začudi nedavna vest da je najveći proizvođač procesora, kompanija Intel, sklopila dogovor sa najvećim proizvođačem telefona, finskom Nokijom, o dugoročnoj partnerskoj saradnji na razvoju hardvera i softvera za telefone. Konkretno, to znači da ćemo uskoro imati Intel procesore i druge komponente u mobilnim telefonima svih kategorija. Ovom paktu prethodila su druga partnerstva u koja su uključeni gotovo svi proizvođači telefona, tako da je strategija razvoja u doglednoj budućnosti poprilično jasna. Naravno, osnovni izazov je kako postići što manju potrošnju energije da se uređaji ne bi preterano grejali i da bi baterija trajala što duže. Intel je sa Atom procesorom koji se koristi na malim i pristupačnim netbook kompjuterima već krenuo u ofanzivu na ovom polju, ali konkurencija takođe ne miruje. Zanimljiva je činjenica da je Intel već proizvodio procesorske jedinice za PDA uređaje koji su preteča današnjih smartphone aparata, ali je, zbog promene strategije razvoja ili pogrešne pretpostavke o razvoju tržišta, taj deo kompanije prodao pre nekoliko godina.

Ako se sećate, u filmovima naučne fantastike od pre deceniju-dve, uređaji za komunikaciju su predstavljani u formi sličnoj današnjim telefonima, a neretko su takvi uređaji posedovali i brojne dodatne funkcionalnosti. Ono što fascinira je činjenica da sve to što je mašta tadašnjih futurista zamišljala izgleda pomalo smešno u poređenju sa modernim elektronskim uređajima, takozvanim gedžetima. To je samo još jedan dokaz da informacione tehnologije i telekomunikacije predstavljaju vrhunac kreativnosti i inovativnosti današnjice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *