Budućnost TV aparata

Pogledaj sve kategorije

2018 - Dec - 11

Godinama je TV aparat bio centar kućne zabave i mesto okupljanja članova porodice. Imao je, i još uvek ima, središnje mesto u dnevnoj sobi, a već decenijama se može smatrati delom nameštaja koliko i elektronskim uređajem. Od trenutka kada je brzi internet postao uobičajena pojava, i kada su mobilni uređaji poput pametnih telefona i tableta ušli u masovnu upotrebu, čini se da je u mnogim domovima televizor pomalo skrajnut.

Naime, danas smo, upotrebom interneta, u prilici da multimedijalne sadržaje konzumiramo putem različitih kanala i na praktično bilo kom uređaju. Zbog toga se nećete iznenaditi ako u nedeljno popodne zateknete ukućane kako svako u svom uglu gleda u ekran mobilnog uređaja, dok je televizor isključen. Čini se, ipak, da je budućnost TV aparata svetla. U procesu prilagođavanja promenama i oni su postali „pametni“, odnosno povezani na internet, sa mogućnošću pokretanja najpopularnijih aplikacija i servisa, komunikacije sa drugim uređajima u pametnom domu i dodatnim opcijama koje obezbeđuje napredak tehnologije. Čak je i starije modele moguće „opametiti“ relativno pristupačnim dodacima poput minijaturnih računara ili priključaka za bežični prikaz sadržaja sa telefona i tableta. Zbog toga će televizor u doglednoj budućnosti opet postati centralni uređaj koji će povezivati ostale aparate i jednim delom zameniti kućne računare. Realno je za očekivati da će uskoro rezolucija prosečnog televizora dodatno rasti, imaćemo bolji kvalitet slike i reprodukcije boja, dok će virtuelni asistenti omogućiti kontrolu i upravljanje govorom. Već sada se pojavljuju prototipi sa savitljivim displejima, što znači da će i ograničenja u pogledu veličine ekrana biti potpuno izbrisana. Vrlo je verovatno da će čitavi zidovi služiti kao TV aparat ili ćemo moći da ih „spakujemo“ u mali prostor kada se ne koriste.

Drugi tok razvoja mogao bi se kretati u pravcu trodimenzionalnog prikaza slike i kombinovanja sa virtuelnom i proširenom realnošću, za šta takođe već sada postoji nekoliko zanimljivih rešenja. Sigurno je da ćemo na delu imati neku vrstu fuzije različitih vrsta uređaja uz sveprisutnost sadržaja, podataka i aplikacija. Sve drugo je samo stvar ekrana na kome će ti sadržaji biti prikazivani, a televizor je uvek bio najveći i najbolji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *