Digitalna anonimnost

Pogledaj sve kategorije

2022 - Mar - 22

Pisao sam prošle nedelje o takozvanom „informacionom zagađenju“, pretrpanosti virtuelnog sveta interneta i društvenih mreža nepojmljivo velikim količinama nepotrebnih, nepouzdanih i neistinitih informacija. U toj informacionoj magli, kako sam je nazvao, neretko se zagube istiniti, vredni i važni podaci, uključujući i lične i intimne podatke korisnika. Kako raste naše prisustvo u digitalnim okruženjima, tako se uvećava i rizik od zloupotrebe tih informacija.

 

Broj pokušaja otkrivanja ličnih informacija pojedinaca, bilo upadima u baze podataka onlajn servisa ili različitim načinima direktnog pristupa računarima i nalozima korisnika, raste iz godine u godinu. Ovo je razumljivo ako znamo da raste i broj korisnika društvenih mreža, elektronske trgovine i drugih IT sistema. Po pravilu, novajlije u digitalnom svetu ne obraćaju naročitu pažnju da sigurnost ličnih podataka koje ostavljaju na internetu, bilo da se radi o privatnim, poverljivim ili na drugi način osetljivim informacijama. Lozinke koje biraju su jednostavne i obično se sastoje od podataka koje je lako pogoditi, lične mobilne uređaje ostavljaju tako da su dostupni nepoznatim licima, prijavljuju se na sumnjive veb sajtove i unose podatke koji se od njih zahtevaju bez mnogo udubljivanja da li bi neko zlonameran mogao da ih zloupotrebi. Lista grešaka koje možete da napravite u sajber prostoru zahtevala bi poseban članak. Srećom, u poslednje vreme o temi digitalne sigurnosti sve se više govori i piše, pa i publika polako „sazreva“ i sve više obraća pažnju na svoje onlajn prisustvo. Uostalom, briga o ličnoj bezbednosti i privatnosti obaveza je svakoga od nas – zbog čega bi u virtuelnom svetu bilo drugačije.

 

Da li sve što sam napisao znači da bismo trebali da se povučemo u „digitalnu anonimnost“? Apsolutno ne. Naprotiv, digitalizacija kao sveopšti trend pokazuje se izuzetno korisnim na više različitih nivoa. Uostalom, prethodni period globalne epidemije dokazao nam je u kojoj meri informacione tehnologije i telekomunikacije mogu da reše brojne probleme modernog sveta. Ono što je bitno, međutim, jeste da moramo biti svesni rizika i opasnosti koje nova rešenja sa sobom nose. U tom smislu potrebno je da povedemo pažnju o informacionoj bezbednosti sebe i svojih najbližih, da se permanentno edukujemo i da pažljivo biramo šta od ličnih podataka ostavljamo u onlajn svetu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *