Digitalna otmica

Pogledaj sve kategorije

2017 - May - 23

Prošlog vikenda čitavim svetom je odjeknula vest o jednom od najozbiljnijih sajber napada do sada, kao i upozorenje institucijama, kompanijama i pojedincima da dodatno obrate pažnju na bezbednost svojih uređaja i podataka. Na žalost, većina ljudi ne razmišlja mnogo o sigurnosti u virtuelnom svetu sve dok ne „zapati“ neki od virusa i drugih zlonamernih softvera. U ovom slučaju radi se o posebnoj vrsti računarskog crva, takozvanom „ransomveru“ (eng. ransomware), koji se u poslednjoj deceniji sve češće pojavljuju.

Naziv vodi poreklo od engleske reči za ucenu ili otkupninu, što suštinski i jeste cilj kreatora ovakvih virusa. S tim što se ovde radi o otmici vašeg računara – preciznije podataka u njemu. Ransomver funkcioniše tako što „zaključa“ fajlove na uređaju i učini ih nedostupnim za vlasnika. Ako su podaci važni, što je slučaj sa poslovnim dokumentima i informacijama kojima raspolažu javne institucije, šteta je ogromna i višestruka. „Otmičari“ zatim zahtevaju od svojih žrtava da im isplate otkupninu, najčešće uplatom određene svote u bitkoinima, virtuelnoj valuti koju je teško pratiti u klasičnim novčanim tokovima. Nakon uplate, vlasnik podataka dobija odgovarajuću šifru kojom dekodira i „oslobađa“ svoje fajlove.

Pomenuti ransomver, poznat pod imenom WannaCry ili WannaCrypt, srećom nisu napravili vrhunski profesionalci, kako se to prvobitno mislilo. Jedan od boraca protiv zlonamernog softvera, analizirajući programski kod virusa, otkrio je jednostavan način da spreči njegovo dalje širenje. Premda je požar za sada lokalizovan, samo je pitanje vremena kada će se pojaviti nove verzije ili slični virusi koje neće biti tako lako kontrolisati. Zbog toga je bitno da svi zajedno mnogo ozbiljnije shvatimo sajber sigurnost i bezbednost digitalnih informacija. U ovom slučaju pozitivna vest je brza reakcija u našoj zemlji – kako medija koji su vest odmah preneli, tako i nadležnih institucija koje su upozorile građane i preduzele korake da spreče širenje virusa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *