Dinosaurus od trideset godina

Pogledaj sve kategorije

2011 - Aug - 28

Sredinom avgusta proslavili smo tačno trideset godina od nastanka prvog IBM PC (personal computer) računara, uređaja koji je uveo revoluciju u način na koji ljudi koriste kompjutere i obeležio osvit informatičke ere. Tri decenije kasnije, postavlja se pitanje da li je PC na zalasku svoje karijere i kakva ga sudbina čeka u godinama koje su pred nama.

Kada je svojevremeno, pre gotovo sedam godina, IBM odustao od proizvodnje PC računara i ovu diviziju prodao kineskoj kompaniji Lenovo, mnogima nije bio jasan potez američkog giganta. Izgleda da su u „velikom plavom“ prvi razumeli da se personalnom računaru kakav smo poznavali do sada neminovno bliži kraj i da se treba okrenuti novim tehnologijama i drugačijim vrstama uređaja. Ovih dana još jedna velika kompanija, HP, inače ubedljivo vodeći proizvođač PC računara, takođe je najavila odluku da proda svoj PC biznis.

Detalji još uvek nisu poznati, ali se očigledno spremaju velike promene na PC tržištu. Čak je i gospodin Majkl Dell, vlasnik istoimene kompanije koja je jedan od tri najveća proizvođača PC računara na svetu i najznačajniji igrač na tržištu severne Amerike, suprotno svom uobičajenom maniru, javno „prozvao“ HP. Postoji realna opasnost da ako neko od većih konkurenata kupi ovaj deo HP-a, odnos snaga bude značajno poremećen na štetu Della (postoje, međutim, mišljenja da bi Dell mogao da profitira u svakom slučaju). Premda su se pojavile nezvanične vesti da bi Samsung mogao biti srećni kupac, iz korejskog proizvođača oštro su demantovali ove glasine kao apsolutno neosnovane. Verovatno bi najveći „udar“ bio ako dogovor bude postignut sa tajvanskim Acerom koji je konstantno na drugom ili trećem mestu na svetu. Međutim, ako se i odvijaju pregovori, u momentu kada nastaju ovi redovi oni su iza zatvorneih vrata i bez zvaničnih saopštenja.

Postavlja se pitanje i da li bi Apple sa svojim poslednjih godina popularnijim Mac računarima mogao da osvoji deo tržišta povlačenjem HP-a. Realno, Apple se mnogo ozbiljnije bavi novim vrstama uređaja kao što su iPad i iPhone, ali i malim laganim kompjuterima kao što je MacBook Air koji sve manje podseća na klasični netbook. Činjenica je da su zarade u PC industriji iz godine u godinu sve manje i manje, pa je jedino rešenje masovna prodaja i pokrivanje ogromnog procenta tržišta, što je svakako jedan od razloga za odluku HP-a.

Sa druge strane, čak i ako klasični PC bude potpuno potisnut novim vrstama uređaja, i dalje će to biti njegova pobeda jer su pametni mobilni telefoni, tableti i druge slične naprave u svojoj osnovi računari, itekako personalni, i sa veoma sličnom ili čak identičnom namenom kao naš „dinosaurus od trideset godina“. Uostalom, upravo je IBM ovih dana obelodanio istraživanja u pravcu proizvodnje čipa koji oponaša ljudski um, koji je neverovatno moćan i koji bi mogao da označi početak nove ere u računarstvu, o čemu ću više pisati sledeće nedelje.

Zanimljivost: IBM 5150, prvi PC kompatibilni računar predstavljen je 12. avgusta 1981. godine, koštao je neverovatnih 20 000 USD, a pogonio ga je PC DOS 1.0 operativni sistem koji je za potrebe IBM-a proizvela tada još mlada kompanija Microsoft.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *