Download po download

Pogledaj sve kategorije

2011 - Dec - 04

Evo nas još jednom na početku poslednjeg meseca u godini, vremenu kada po ustaljenom običaju svodimo račune i pravimo planove za period pred nama. O tome kakva je bila 2011. pisaću u narednim nedeljama, a sada bih želeo da se osvrnem na neke od trendova u oblasti koja u ovom momentu verovatno deluje najzanimljivije, najuzbudljivije i najperspektivnije. Pogađate, radi se o mobilnim tehnologijama. Preciznije, fokusiraću se na razvoj mobilnih aplikacija i neminovno barem ovlaš dodirnuti platforme, odnosno operativne sisteme na kojima ti programi rade.

Više sam puta na ovim stranama, i stvarno mislim da nema potrebe da se ponavljam, govorio o tome koliko su pametni mobilni telefoni, ali i svi drugi aparati koji pripadaju kategoriji povezanih uređaja (connected devices, elektronika sa mogućnošću povezivanja na internet), u ekspanziji. Neke novije statistike govore da ih trenutno na svetu ima preko 6 milijardi mobilnih i oko 9 milijardi ukupno (uključujući pametne televizore, igračke konzole i slično). Do 2020. prema nekim relevantnim procenama, biće 12 milijardi mobilnih povezanih uređaja i čak 24 milijarde ukupno.

Zbog toga ne čudi što raste broj programa koje se mogu preuzeti sa centralnih prodavnica vodećih platformi (iTunes Store, Android Market, Microsoft Marketplace i drugi). Sve veći broj programera počinje da razmišlja o razvoju mobilnih aplikacija jer raste i potražnja, a poslovni modeli omogućuju relativno dobru isplativost za pojedince i male firme – bilo da se odlučite na proizvodnju besplatnih naslova i zaradu putem oglašavanja, ili za pristupačne aplikacija koje koštaju oko 100 dinara ali ih ljudi širom sveta preuzimaju (downloaduju) u hiljadama kopija. Na primer, sa iTunes prodavnice korisnici dnevno preuzmu oko 33 miliona, a sa Android Marketa više od 17 miliona aplikacija!

Međutim, još je uvek relativno malo ozbiljnijih poslovnih aplikacija za mobilne telefone, ako izuzmemo standardne alate za obradu dokumenata i rad sa elektronskom poštom. Postoje i mobilni klijenti za velike ERP, ECM, CRM i slične sisteme, ali je ograničen broj rešenja koja su pisana po narudžbi i za specifične potrebe. To bi moglo da se promeni u narednoj godini jer će sve više kompanija biti sposobno da funkcioniše “u pokretu”. Stručnjaci se čak slažu da bi u narednih nekoliko godina gotovo trećina zaposlenih mogla da pripada grupi takozvanih mobilnih informacionih radnika (mobile information worker), na sličan način na koji je u prethodnom periodu rastao broj onih koji u svakodnevnom poslu koriste računar. Postavlja se i pitanje da li će pomenuti poslovni sistemi biti kreirani kao mobilne web aplikacije ili kao native programi pisani za specifične platforme, što je značajna tema kojoj ću posvetiti poseban članak.

Godinu koju ćemo uskoro dočekati obeležiće, ako bitno ne grešim, dva fenomena kada je razvoj softvera u pitanju. Jedan je HTML5 sa pratećim tehnologijama kao što su CSS3 i nova verzija JavaScripta, a druga poslovne mobilne aplikacije kojih će biti sve više. Kao što sam pokušao ovde da istaknem, a baviću se time još u budućnosti, postoji visok stepen povezanosti između njih, pa će dobrim delom ići ruku pod ruku, što bi programerima širom sveta donekle trebalo da olakša posao.

Zanimljivost: Samo u prvoj polovini 2011. na globalnom je tržištu prodato više od 100 miliona pametnih mobilnih telefona, a očekuje se da u drugom delu godine ta brojka bude još veća.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *