Društvena mreža povezanih umova

Pogledaj sve kategorije

2018 - Oct - 08

Značajan deo stručnjaka koji se bave predviđanjem budućnosti na naučnoj osnovi, smatra da u budućnosti neće postojati računari i pametni telefoni kao nezavisni uređaji, već će ljudski um biti direktno povezan na internet i dodatno unapređen i ubrzan kompjuterskom snagom smeštenom u „oblacima“ (eng. cloud computing). Sve ono što danas gledamo na ekranima, biće direktno projektovano u naš mozak. Postoji više teorija koje opisuju na koji bi to način moglo biti izvedeno – od nano robota ugrađenih u telo čoveka, do direktno povezanih umova svih ljudi u jedinstvenu mrežu.

Iz današnje perspektive priča iz uvoda može zvučati daleko, na momente neverovatno ili čak nemoguće. Ne smemo, međutim, da zaboravimo da je tehnologija koju danas svakodnevno koristimo svetlo dana u istraživačkim centrima i laboratorijama ugledala petnaest do dvadeset godina ranije. Tako je i sa direktnom komunikacijom između dva uma. Još je 2015. godina na univerzitetu američke države Vašington uspešno izvršeno povezivanje dva ljudska mozga. Ispitanici su obavili intervju sa postavljanjem 20 pitanja i davanja odgovora bez potrebe za izgovaranjem rečenica. Ovih dana uspešno je napravljen sledeći korak – istovremeno povezivanje više ljudi. Grupa ispitanika zajedničkim naporom povezanih umova uspela je da odigra igricu sličnu nekada veoma popularnom Tetrisu. Čitav koncept je veoma jednostavan i u sebi ne krije nikakvu „magiju“. Na jednoj strani imamo uređaj sličan elektro-encefalografu (EEG) kakav se koristi u zdravstvenim ustanovama, a koji očitava eletromagnetnu aktivnost mozga. Na drugoj strani „veze“ je aparat sa obrnutom ulogom – indukovanjem električnih signala u određene zone mozga. Naravno, tehnološki detalji pretvaranja signala u misli i obrnuto veoma su kompleksni i još uvek podrazumevaju nezgrapnu aparaturu.

Sada je na naučnicima, inženjerima i inovatorima da usavrše ceo proces, pronađu rešenja za pojedine tehničke probleme, potrebne uređaje svedu na prihvatljive dimenzije, pojednostave upotrebu i kroz masovnu proizvodnju spuste cenu na razumnu meru. Kada to bude postignuto, ako u međuvremenu ne pobedi neko još elegantnije rešenje, mogli bismo dobiti prvu društvenu mrežu povezanih umova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *