Dve decenije bežičnog uživanja

Pogledaj sve kategorije

2019 - Sep - 17

Verujem da malo koji čitalac ovih redova može da zamisli život bez bežične veze sa internetom. Popularni “vaj-faj” (eng. Wi-Fi),ili jednostavno vajerles (eng. wireless, u značenju „bežično“),sveprisutan je u našim domovima, poslovnim okruženjima i na većini javnih mesta. Jedan prijatelj koji je ovoga leta putovao Evropom sa porodicom, žalio mi se kako je njegovu decu tinejdžere više interesovao kvalitet Wi-Fi signala, nego bilo šta od građevina, spomenika i prirodnih lepota koje su videli i doživeli. E sad, upravo ovih dana Wi-Fi standard slavi punih dvadeset godina od svog nastanka, što je lepa prilika da se osvrnemo na početke i uspeh koji je postigao.

Kao i u mnogim drugim tehnološkim oblastima, u startu nije postojao jedinstveni standard za bežično umrežavanje u lokalne računarske mreže. Nekoliko grupa velikih i malih kompanija pokušavalo je da ovlada tržištem i da se uspostavi kao lider čiji će uređaji biti u najširoj upotrebi. Pored toga, dobar deo stručnjaka smatrao je da treba razdvojiti sisteme za poslovnu i kućnu primenu. Standard prema kome je nastao Wi-Fi, sa oznakom IEEE 802.11, u početku nije bio toliko popularan, ali je iza njega stalo sedamnaest kompanija, od kojih su neke u tom momentu bile vodeći igrači u svetu računara i telekomunikacija. Time je postignuto da sva oprema koju konstruišu oni ili bilo koji drugi proizvođač, međusobno funkcioniše nesmetano i jednako kvalitetno. Prvi problem je bila relativno spora razmena podataka koja nije mogla da se meri sa tadašnjim žičanim računarskim mrežama. Srećom, već u prvih nekoliko godina standard je unapređen, tako da je brzina Wi-Fi mreža mogla da prati nove zahteve korisnika. Odlučeno je i da naziv mora biti promenjen tako da bude prihvatljiv za širu publiku, pa je izabrana kovanica „Wi-Fi“ (eng. wireless-fidelity) kao aluzija na Hi-Fi u audio svetu. Ostalo je istorija.

Krajnji cilj ka kome idemo je dostupnost bežičnih mreža na bilo kojoj tački planete. Naravno, značajnu ulogu igraju i mobilne bežične mreže, ali sam siguran da njihov razvoj ne bi tekao toliko brzo da korisnici nisu na vreme osetili prednosti koje je doneo Wi-Fi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *