Edukacija iz fotelje

Pogledaj sve kategorije

2008 - Jul - 20

Nedavno je stiglo pismo od čitaoca koji se, i pored sredovečnih godina i  relativno slabog poznavanja tehnike, trudi da o informatici nešto nauči i da prati dešavanja, a kompjuter i Internet koristi što je više moguće. Budući da se bavi podučavanjem, njegovo konkretno pitanje odnosilo se na mogućnost korišćenja Interneta i računara za učenje na daljinu. Premda se o ovoj oblasti relativno retko govori i piše, u poslednjih desetak godina napravljen je ogroman pomak, i to najviše zahvaljujući informacionim tehnologijama. Zbog toga imamo novi pojam elektronskog učenja ili e-Učenja (eng. e-Learning) gde je računarska tehnologija osnovini medij za razmenu informacija.

E sad, postoje razni mehanizmi za ovu namenu, kao i veći ili manji stepen interaktivnosti. Najprostiji način bilo bi preuzimanje materijala (skripte, udžbenici, video i audio zapisi) sa Interneta i mogućnost komunikacije sa nastavnikom putem elektronske pošte.
Najkompleksniji sistemi podrazumevaju audio i video konferencije jednog ili više učenika sa nastavnikom, interaktivne forume, socijalne mreže i takozvane webinare. Webinar je posebna vrsta web konferencije gde možete da pratite kompletno predavanje na ekranu vašeg računara, uključujući i zvuk. To u praksi izgleda otprilike ovako – u dogovoreno vreme posetite određenu web adresu i prijavite se sa korisničkim imenom i lozinkom koje ste prethodno dobili. Na ekranu se pojavljuje prezentacija gradiva, najčešće u vidu slajdova, teksta, crteža ili demoa, a istovremeno možete da slušate objašnjenja nastavnika. Postoje i webinari kod kojih možete da postavljate pitanja, koja onda čuju i ostali učenici.  Najlepše od svega jeste to što ti učenici mogu fizički da se nalaze bilo gde na planeti. U oflajn verzijama webinara sami birate kada ćete ih slušati i gledati, a sami odlučujete i kojom ćete brzinom ili redosledom prolaziti kroz njegove delove.

Sve je više kompletnih školskih centara sa višegodišnjim kursevima na daljinu, ali se u tom slučaju najčešće primenjuje kombinovana verzija webinara, telefonskih konferencija i skupova uživo. Ako biste želeli sami da se okušate u predavanju na daljinu, kao što je to slučaj sa našim čitaocem koji je inicirao ovu temu, potrebno je najpre da imate svoj sajt na kome ćete pružati sve potrebne informacije postojećim i potencijalnim učenicima, a Internet je i najbolji način za reklamiranje vaše “školice”. Pored toga, bilo bi dobro da obezbedite sve nastavne materijale u elektronskoj formi za preuzimanje, eventualno mehanizam za forum ili chat (IRC) na sajtu pomoću koga biste direktno komunicirali sa učenicima. Budući da su video i ozbiljnije web kamere sve pristupačnije, možete da snimite svoja predavanja i da ih takođe šaljete učenicima. Za prave web konferencije treba vam poseban softver koji moraju da koriste i učenici. Postoji nekoliko besplatnih programa za ovu namenu, a možete i da iznajmite ove mehanizme po pristupačnoj ceni. Doduše, u tom slučaju je i vama i učenicima neophodan širokopojasni pristup Mreži (ADSL, kablovski, iznajmljena linija i slično).

U zemljama gde postoje slabo naseljena prostranstva, učenje na daljinu, pa čak i završavanje kompletnog formalnog obrazovanja na taj način, sasvim je normalna pojava koja se praktikuje decenijama unazad. Internet i savremena tehnika taj su proces bitno olakšali i učinili ga interaktivnijim, zanimljivijim i efikasnijim. Suština je ipak u svesti o potrebi za učenjem, odnosno želji za permanentnim sticanjem znanja i usavršavanjem, a informacione tehnologije veoma su dobar alat za ostvarenje tog cilja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *