Energija iz druma

Pogledaj sve kategorije

2018 - Jul - 17

Prošle sam nedelje pisao o automobilima bez vozača, takozvanim autonomnim vozilima. Rekao sam da je najvažnija komponenta veštačka inteligencija, odnosno softver sposoban da prikuplja podatke iz različitih izvora – uključujući i kamere i senzore na vozilu – da obrađuje te podatke i donosi odluke u realnom vremenu, odnosno deliću sekunde. Pri tome je samo vozilo tek jedan delić celokupnog sistema povezanih uređaja koji obuhvata i pametnu saobraćajnu infrastrukturu.

 

Koliko će sveobuhvatan biti ovakav jedan sistem zavisiće u velikoj meri od stepena razvoja nekih drugih oblasti. Pametna naselja koja podatke prikupljene sa hiljada kamera i senzora mogu da obrade čim pristignu i na neki način „osete“ puls grada u svakom njegovom delu, važan su deo čitave priče. To su samo neke od informacija koje mogu da pomognu automobilima bez vozača da bezbedno prevoze ljude i ne ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju. Svi pomenuti uređaji, uključujući i sama autonomna vozila, zahtevaju popriličnu količinu energije, pre svega električne. Tu na scenu stupaju inovacije iz oblasti korišćenja ekološki čistih i obnovljivih izvora. Jedna od ideja odnosi se na puteve popločane solarnim panelima. Nedavno je u Kini uspešno izvršeno testiranje takvog rešenja, na auto-putu sa mnogo krivina i tako što su preko solarnih panela voženi natovareni šleperi. Ovakvi putevi mogli bi da generišu dovoljno energije za snabdevanje kompletne prateće infrastrukture, uključujući i bežičnu internet mrežu duž trase. Još jedna velika prednost odnosi se na štednju prostora koji zauzimaju solarna „polja“. Naime, solarne ploče po pravilu zauzimaju površinu na zemljištu koje može biti iskorišćeno i za neke druge namene. Ovako se koristi prostor koji je već zauzet.

 

Naredni korak je optimizacija proizvodnje veće količine energije pomoću solarnih panela, kao i smanjenje potrošnje automobila na električni pogon. To znači da je realno da ćemo u nekom momentu imati automobile kojima nisu potrebni gorivo niti baterije. Jednostavno, pokretaće ih energija koja dolazi direktno iz puta po kome se kreću. Tek tada možemo govoriti o „drumovima budućnosti“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *