Gorivo za električni automobil

Pogledaj sve kategorije

2015 - Dec - 24

Nedavno sam se u razgovoru sa ćerkom dotakao teme automobila na električni pogon, na šta mi je ona rekla kako je oduševljena idejom, ali da ne bi imala strpljenja da čeka nekoliko sati na dopunu baterije. Tačno je da su tinejdžeri po pravilu nestrpljivi, ali sam se složio da bi za većinu korisnika to zaista mogao da bude problem, pogotovo u slučaju dužih vožnji, kada autonomija koju obezbeđuju brze dopune baterija nije dovoljna za udobno putovanje.

U razvijenom svetu je sve više stanica koje obezbeđuju priključak za baterije. Prednost u odnosu na benzinske pumpe je u tome što nije neophodna kompleksna i glomazna infrastruktura koja uključuje velike rezervoare i mere bezbednosti. Zbog toga su priključci dostupni i na parking mestima, u okviru različitih poslovnih objekata, pa i privatnim kućama. Premda ova činjenica – uz minimalno prilagođavanje i promenu navika – obezbeđuje konstantno „gorivo“ za automobile na baterije, dopuna u najboljem slučaju traje oko pola sata, i to tako da nakon toga možete da pređete svega stotinjak kilometara.

Zbog toga očekujem da će tehnološka rešenja u ovoj oblasti ići u dva moguća pravca. Prvi je još brža dopuna, u idealnom slučaju bezmalo trenutno obnavljanje kapaciteta baterije tako da nije potrebno više vremena nego što danas provedemo na benzinskoj stanici. Na ovome se radi, i to ne samo zbog automobila, već najpre zbog mobilnih uređaja. S tim u vezi je i povećanje kapaciteta baterija, odnosno više pređenih kilometara sa jednom dopunom. Druga opcija je standardizacija baterija i omogućavanje brze zamene na odgovarajućim lokacijama. Kao što je to sada slučaj sa plinskim bocama, bateriju biste jednostavno zamenili napunjenom, a staru ostavili na stanici da se dopunjuje i posluži nekom drugom. Ovo bi moglo biti dobro rešenje za prvi period, ali nisam siguran koliko je realno moguće postizanje dogovora među proizvođačima i uspostavljanje standarda. Siguran sam ipak da će inženjeri, kao i uvek u istoriji, pronaći praktična i upotrebljiva rešenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *