Hladni rat u sajber prostoru

Pogledaj sve kategorije

2013 - Jun - 16

Verujem da bi stratege takozvanog „hladnog rata“ iz druge polovine prošlog veka veoma obradovala količina informacija koju je moguće prikupiti putem interneta, mogućnost kreiranja diverzija korišćenjem savremenih softverskih rešenja, neverovatne sposobnosti novih elektronskih uređaja i slične posledice razvoja tehnologije. Taj rat je završen, odnosi snaga u svetu su promenjeni, ali je, na žalost, još uvek mnogo onih koji svrhu svog postojanja i napretka vide u pronalaženju i borbi protiv stvarnih ili izmišljenih neprijatelja.

Zbog toga ne treba da nas iznenađuju vesti poput onih koje se tiču hakerskih napada organizovanih od strane zvaničnih država i vojski. Jednostavno, gotovo sve ljudske aktivnosti su se preselile u sajber prostor, pa zašto ne bi i špijunaža. Najpoznatiji primer u skorije vreme, o kome sam svojevremeno detaljnije pisao, odnosi se na poseban računarski virus Stuxnet, kreiran da napada i oštećuje iranske pogone za nuklearna istraživanja. Da se u pozadini vodi pravi „sajber hladni rat“ govore i mnoge druge novosti, poput izveštaja iz Pentagona da je Kina prošle godine pokrenula masovnu kampanju računarskih napada sa ciljem sakupljanja informacija o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima. Otuda i potezi države u cilju sprečavanja kineskih telekomunikacionih kompanija da uđu na tržište SAD, a sa obrazloženjem da su bliske vladi u Pekingu i da im je cilj špijunaža putem instalirane opreme.

Naravno, ni jedna strana ne ostaje dužna i teško da u celoj stvari ima nevinih. Širenje interesa i uticaja vodećih država neprekidna je i vrlo dinamična aktivnost. Istovremeno je i tesno povezana sa tehnologijom u smislu da je intenzivno koristi, ali i veoma aktivno utiče na njen ubrzani razvoj. Kad je već tako, ostaje uteha što dobar deo rezultata tog razvoja kasnije bude korišćen u mirnodopske i mnogo korisnije svrhe.

Zanimljivost: Procenjuje se da je Stuxnet računarski virus, za koji se pretpostavlja da ga je razvila američka vojska, usporio razvoj iranskog nuklearnog programa za najmanje 2 godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *