Inovacije i novotarije

Pogledaj sve kategorije

2023 - Sep - 05

Na ovim stranama često govorim o inovacijama kao načinu da se, putem svežih ideja i tehnoloških rešenja, svet u kome živimo učini boljim mestom, pogotovo iz perspektive kvaliteta života ljudi i zaštite životne sredine. Ono što ostaje donekle nejasno je sam pojam „inovacija“ i koje tehnologije se zaista mogu nazvati tim imenom. Naime, u reklamiranju proizvoda i usluga ovaj se pojam neretko koristi i za unapređenja koja nisu suštinska, premda mogu predstavljati korisne i originalne funkcionalnosti.

Sajmon Sinek, jedan od vodećih autora na temu poslovanja i liderstva, u svojim knjigama često piše baš o ovome. On, ali i mnogi drugi eksperti za biznis i tehnologiju, koriste pojam „remetilačke tehnologije“ (eng. disruptive technology). Radi se tome da se stvarnim inovacijama mogu nazvati samo ona rešenja koja iz korena menjaju način na koji funkcionišu pojedine industrije, ali i svest i navike korisnika. Sve dugo bismo mogli da nazovemo korisnim novotarijama. Svaka nova funkcionalnost postojećih vrsta uređaja, promena u dizajnu, snazi ugrađenih komponenti ili brzini i jednostavnosti rada softvera, nije obavezno inovacija. Ta vrsta unapređenja može da otvori prostor za inovacije i tržište pripremi za revolucionarne promene, ali ne menja modele poslovanja i ponašanje publike. Na primer, kompakt disk i DVD jesu mnogo praktičniji od audio i video kaseta (malo ko ih se još seća), ali su tek striming servisi uveli revoluciju u muzičku industriju i način na koji kod kuće uživamo u sedmoj umetnosti. Veštačka inteligencija ima potencijal da postane ultimativna inovacija. Smatram, međutim, da to još uvek nije, što je već tema za neki budući članak.

Inovacije u pravom i punom smislu te reči, kako sam prethodno opisao, dešavale su se od prapočetaka ljudske vrste. Kontrolisana upotreba vatre i prvih alata verovatno se mogu svrstati u ovu kategoriju. Ono po čemu se doba u kome živimo razlikuje od nekih prethodnih vremena, jeste brzina kojom se pojavljuju istinske inovacije. Neko bi mogao da kaže da je život čoveka postao značajno kompleksniji i komplikovaniji upotrebom tehnologije, pa stoga postoji mnogo više oblasti koje je moguće poremetiti novim idejama. Sa druge strane, inovacije su ono što neprekidno prati čovečanstvo i zajednička nit svih faza razvoja društva. Sva kompleksnost digitalnog doba samo je posledica delovanja svih prethodnih inovacija.

….

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *