Internet i reklame

Pogledaj sve kategorije

2020 - Nov - 17

Verovatno ste već naviknuti na oglase kojima smo sa svih strana bombardovani na internetu. Pre svakog videa koji pogledate, sledi reklama. Među rezultatima pretrage, čeka vas poneki oglas. Između dva posta vaših prijatelja, uglavljeni su sponzorisani sadržaji. Tome bi, smatraju neki stručnjaci, uskoro mogao da dođe kraj.

Od društvenih mreža do pojedinačnih sajtova, pred očima su nam reklame za određene proizvode, i to obično proizvode koji su u vezi sa nečim što smo u skorije vreme pretraživali. Još je zanimljivije što identični oglasi prate naše krstarenje internetom i pojavljuju se na portalima potpuno različitih sadržaja. Razlog je što nekoliko velikih sistema, odnosno platformi za onlajn oglašavanje, upravlja najvećim brojem banera koje gledate. Njihovi mehanizmi napravljeni su tako da se lako ugrađuju na portale, uz centralizovano praćenje poseta i napredne algoritme za odabir i naplatu oglasa. Svako prikazivanje ili korisnički klik na oglas nosi sa sobom zaradu za vlasnika portala, ali i sistem koji upravlja oglasima. U centru je profil svakoga od nas. On uključuje osnovne podatke poput pola, godišta i geografske lokacije, ali i detaljnu istoriju pretraživanja, navika i ponašanja na internetu. Većina besplatnih servisa, poput sistema za elektronsku poštu, društvenih mreža i onlajn aplikacija, mogu da funkcionišu bez naplate upravo zato što svojim korisnicima nude ciljane oglase prilagođene njihovim potrebama i željama. Oglašivači na taj način ne moraju da troše ogromne sume novca na bilborde, TV i novinske oglase kod kojih nikada nisu sigurni da li će dopreti do željene publike. Može se slobodno reći da je najvažnija roba na internetu korisnik. Platforme prodaju našu pažnju oglašivačima i to je jedan od osnovnih principa internet ekonomije.

Mnogi smatraju da je rast internet oglašavanja u poslednjih nekoliko godina nerealno visok i da se radi o “mehuru” koji bi u doglednoj budućnosti mogao da pukne. Kako će izgledati internet ako se to desi, za sada je teško predvideti. Sigurno je da bi to moglo da otvori prostor za sveže ideje i inicijative, za kvalitetnije sadržaje bazirane na pretplati, a možda i za konačno ostvarenje sna o internetu koji je opšte dobro svih ljudi na planeti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *