Internet iz vazduha

Pogledaj sve kategorije

2014 - Apr - 17

Internet je na dijagramima i šemama najčešće predstavljen simbolom oblaka. Otuda, uostalom, i izraz „cloud computing“ (eng. cloud – oblak) za fenomen prebacivanja računarske infrastrukture, podataka i servisa na internet servere. Ovoga puta, međutim, priča se odnosi na prave oblake kakvi se ovih prolećnih dana često zadržavaju nad našim glavama. Po svemu sudeći, borba IT giganata širi se i na nebo, odnosno u vazduh.
Cilj je da svim stanovnicima sveta, bilo gde i bilo kada, bude dostupan internet. To je bezmalo nemoguće ostvariti konvencionalnom infrastrukturom – što zbog nepristupačnosti terena, što zbog nedostatka sredstava i nemogućnosti garantovanja bezbednosti opreme. Na scenu stupaju – u poslednje vreme veoma popularne – bespilotne letelice koje se obično nazivaju dronovi. Ideja je da se bežični internet signal distribuira iz vazduha, pomenutim drnovima, ali i raznim vrstama balona. Nekoliko malih kompanija razvija lagane bespilotne letelice na solarni pogon sposobne da u vazduhu ostanu neverovatnih pet godina bez sletanja. Nedavno su Gugl i Fejsbuk preuzeli po jednog od proizvođača ovakvih jedrilica, pa će biti zanimljivo pratiti kako će se stvari dalje razvijati.
U igru je uključena i američka agencija DARPA, velikim delom zaslužna za postojanje interneta, koja planira da stare vojne dronove upotrebi za istu namenu, s tim što oni aktivno rade i na usavršavanju prateće opreme kao što su predajnici, antene i pojačivači. Budući da je razvoj tehnologije sve brži, nije isključeno da ćemo uskoro imati pristup internetu koji dolazi direktno iz oblaka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *