Istražitelji digitalnog sveta

Pogledaj sve kategorije

2018 - Jul - 01

Forenziku, kao oblast koja koristi savremena naučna saznanja i tehnološka rešenja u cilju pronalaženja istine u kriminalističkim istraživanjima, na velika vrata u naše živote uvele su televizijske serije. U poslednjih desetak godina TV kanali postali su prosto zatrpani naslovima ovog žanra, iz jednostavnog razloga što tema nudi savršen spoj uzbudljive krimi priče i interesantnih činjenica sličnih onima koje dobijamo u dokumentarnim emisijama. Jedna posebna oblast forenzike bavi se otkrivanjem tragova visoko-tehnološkog kriminala i zloupotrebe računara.

Digitalna forenzika i nešto uža oblast računarske forenzike predstavljaju postupke i procedure za analizu, prikupljanje, obradu i čuvanje digitalnih dokaza prikupljenih sa elektronskih uređaja i računarskih mreža koje su na bilo koji način bile deo kriminalnih aktivnosti, bilo da se radi o običnom ili sajber zločinu. To znači da se digitalni forenzičari najpre moraju pozabaviti otkrivanjem dokaza i izvlačenjem podataka koji mogu biti od koristi u istrazi. Pri tome je, kao i u klasičnoj forenzici, veoma važno da dokazi ne budu „kontaminirani“, odnosno da sačuvaju originalni oblik kako bi mogli biti korišćeni u fazi istrage i sudskom procesu. Premda zvuči jednostavno, ova faza je jedna od najosetljivijih u čitavom procesu i zahteva posebne procedure i specijalno pisane programe. Pored toga, bitno je i čuvanje dokaza, kao i načini prezentovanja. Digitalni tragovi zločina se neretko lakše sakrivaju  nego ono u fizičkom svetu, pa računarski forenzičari moraju da poseduju ogromno znanje o hardverskim komponentama, mrežama i softverskim rešenjima.

Budući da tehnologija zadire u sve pore svakodnevnog života ljudi, da smo okruženi elektronskim uređajima najrazličitijih vrsta, kao i da sigurnost računarskih sistema postaje jedna od osnovnih briga čovečanstva, digitalna forenzika će sigurno biti sve popularnija oblast. Takođe, očekuje se porast potražnje za ovom vrstom stručnjaka – kako u svetu, tako i kod nas. Zbog toga je digitalni forenzičar jedno od privlačnih zanimanja budućnosti i prilika za mlade ljude da se na vreme obrazuju, obučavaju i usavršavaju kako bi postali konkurentni na tržištu radne snage u novom dobu. Ko zna, možda jednoga dana karijera nekoga od njih posluži kao inspiracija za novu TV seriju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *