IT poslovi bliske budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2021 - Aug - 03

Potražnja za kadrovima u IT industriji beleži stalni rast u prethodnoj deceniji. Na globalnom tržištu trenutno postoji ozbiljan deficit stručnjaka u različitim oblastima – od programera i arhitekata softverskih sistema, do inženjera zaduženih za IT infrastrukturu. Činjenica je, međutim, da će u budućnosti neka od ovih zanimanja potpuno nestati. Razlog može biti tehnološki napredak u novom pravcu, zamena ljudskih resursa veštačkom inteligencijom ili nešto treće što u ovom momentu ne možemo ni da predvidimo. U bližoj budućnosti, a govorim o narednih pet do deset godina, jedna vrsta IT zanimanja mogla bi da doživi značajan rast.

 

Naime, istraživanja su pokazala da će do 2025. i u godinama koje slede postojati sve veća potražnja za kadrovima u oblasti sajber sigurnosti i bezbednosti informacionih sistema. Na vrhu liste su stručnjaci za sigurnost u razvoju softverskih proizvoda. Njihov zadatak je da otkriju moguće sigurnosne propuste i ranjivost aplikacija još u fazi programiranja, pre nego što softver pređe u produkciju. Ovo je potpuno razumljivo ako znamo da sve više zavisimo od računarskih programa i da oni upravljaju značajnim procentom važne infrastrukture – od elektrana i gradskih službi, do senzora i pametnih uređaja u poslovnim zgradama i kućama. Slede zanimanja vezana za bezbednost klaud sistema, što je takođe očekivano, pogotovo u svetlu značajnog pomeranja ka radu od kuće i sa udaljenih lokacija. Tu su i poslovi vezani za analizu i upravljanje rizicima, planiranje i pripremu za oporavak u slučaju incidenata, IT forenziku i privatnost podataka. Takođe je bitno da primetimo kako mnoga od nabrojanih zanimanja nisu striktno vezana za inženjerska i tehnička znanja, što se često zaboravlja kada pričamo o poslovima u IT industriji.

 

Potpuno je prirodno da se tržište radne snage menja, da neka zanimanja odumiru, a da se pojavljuju nova. U IT industriji koja je dinamična i koja se razvija neverovatnom brzinom, ovo je još izraženije. Zbog toga je bitno da mladi ljudi koji se još uvek školuju ili tek počinju svoje karijere, ali i iskusni IT stručnjaci, neprekidno prate trendove i dešavanja, da se prilagođavaju zahtevima tržišta i da stiču opšta znanja i raznorodne veštine koje će im pomoći u tom prilagođavanju.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *