IT u službi igara

Pogledaj sve kategorije

2008 - Aug - 03

Ako se sećate, pre nekog vremena sam pisao o načinu na koji će na predstojećim letnjim Olimpijskim igrama u Pekingu svi važniji gosti imati priliku da koriste inovativno rešenje za praćenje lokacije posetioca od strane organizatora i službi obezbeđenja. EventTrack, kako se zove taj infrastrukturno-softverski sistem, gostima će pored toga bitno olakšati snalaženje u gradu, pronalaženje destinacija, pravovremeno obezbeđivanje transporta i drugih potrebnih informacija. Svi oni koji ne budu imali sreću da se početkom avgusta zateknu u kineskoj prestonici, igre će moći da prate ispred TV ekrana… ali i više od toga.

Naime, korisnicima računara i Interneta ovoga leta po prvi put će biti omogućeno da pogledaju oko dve hiljade sati prenosa uživo i oko tri hiljade sati odloženih snimaka na zahtev. Ovo će ujedno biti jedan od najozbiljnijih testova web videa i Internet televizije. U realizaciju ovog projekta uključili su se televizijska kuća NBC Universal i Microsoft, uz pomoć kompanije Limelight Networks koja će obezbediti transfer signala. NBC je odlučio da umesto Adobe Flash tehnologije, koja je praktično postala standard za prikaz video snimaka na webu, upotrebi Microsoft Silverlight, relativno nov proizvod na tržištu. Njegova napredna verzija koja se koristi za ovu namenu omogućiće i sliku u slici (eng. picture-in-picture), odnosno opciju da istovremeno gledate dva prenosa.

Jedna od najvećih prednosti Interneta u odnosu na klasičnu televiziju jeste mogućnost prenosa gotovo svih sportskih dešavanja, uključujući i rane kvalifikacije, nadmetanja za pozicije koje ne donose medalje i egzotične sportove za koje postoji izuzetno malo interesovanje. Ovako nešto TV nije bio u stanju da podrži čak ni kada je u projekat uključeno nekoliko stanica. Sada će zaljubljenici u sport biti u stanju da osete čari najvećeg sportskog dešavanja bez izuzetaka i ograničenja. Pored računara, deo takmičenja bićemo u prilici da pratimo i putem mobilnih telefona i servisa za preuzimanje (eng. download) sadržaja, u šta se uključio čak i Amazon.

Ovakvu fenomenalnu priliku za istinsko i mnogo detaljnije praćenje Olimpijade omogućili su razvoj Internet infrastrukture, pristupačnost širokopojasnih pristupa Internetu (eng. broadband) i popularnost video zapisa na Mreži. Interesantan je podatak da posetioci popularnog servisa YouTube pogledaju oko tri i po milijarde video zapisa mesečno! O ovoj temi takođe sam već govorio na ovim stranicama, kada sam napomenuo da je bitno da domaći dobavljači Internet usluga i nadležni državni organi pokrenu još intenzivnije aktivnosti kako bi što više građana naše zemlje imalo priliku da prati nove trendove i uživa u sadržajima koje omogućuje interaktivna televizija. U svakom slučaju, oni koji poseduju ADSL, kablovski ili neki drugi širokopojasni pristup, neka od 8. avgusta posete stranicu www.NBCOlympics.com i postanu deo milionske porodice ljudi širom planete koji će igre pratiti putem Interneta i računara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *