Jači i od Čaka Norisa

Pogledaj sve kategorije

2012 - May - 06

Već neko vreme nije novost da, i pored globalne ekonomske krize i pada prodaje u gotovo svim segmentima tržišta, pametni mobilni telefoni kao kategorija beleže konstantan rast. Mladi bi rekli da su jači čak i od Čaka Norisa, samoproglašenog nadčoveka, glumca koji se poistovetio sa likovima iz svojih filmova do te mere da je postao predmet globalne sprdnje. Upravo o globalnom tržištu i želim da govorim ovaj put. Naime, javnosti su manje poznate konkretne brojke i pokazatelji stanja rasta smartphone tržišta tokom prošle i u prvom kvartalu ove godine.

Impozantna je, na primer, činjenica da je tržište pametnih telefona (obratite pažnju – ne govorim o svim mobilnim telefonima već samo o smartphone uređajima) preraslo sve računare na svetu, a ne samo kategoriju PC kompjutera. To konkretno znači da je u toku 2011. na globalnom tržištu prodato više pametnih telefona nego notebook, netbook, desktop i – pazite sad – tablet računara zajedno. Ako znamo da su i tablet uređaji u ekspanziji i da je njihova prodaja u prethodnoj godini utrostručena, još je jasnije u kolikoj su prednosti smartphone aparati. Razlika u odnosu na ukupnu prodaju svih računara je gotovo 75 miliona uređaja, što takođe nije zanemarivo. U ovu statistiku nisu uključeni serveri, ali pretpostavljam da ni oni ne bi bitno pomogli računarima da preokrenu odnos prodaje u svoju korist. Sa druge strane, ako bismo pametnim pridružili i ostale mobilne telefone, razlika u njihovu korist bi bila još veća.

U 2011. je kupcima isporučeno oko 500 miliona pametnih mobilnih telefona. Predviđanje jedne kompanije koja se bavi istraživanjem tržišta i analizama u ovoj oblasti je da bi za pet godina godišnja prodaja smartphonea mogla da poraste na približno 2 milijarde, što je zaista neverovatna cifra. Oni takođe govore o tome da će Android platforma do tada suvereno vladati tržištem sa oko 50% udela. To i ne zvuči kao preveliki rast jer je ova platforma prošle godine “pokrivala” 44% tržišta, sa ogromnim rastom u odnosu na 2010. kada su bili zastupljeni sa svega 17% od ukupne prodaje. Pratioci bi mogli biti Apple iOS sa oko 25 procenata tržišta, Microsoft Windows Phone sa oko 15%, dok bi RIM-ov Blackberry, i pored konstantnog pada, mogao da ostane na oko 10 odsto. Naravno, ovo pod uslovom da se u međuvremenu ne pojavi neka nova revolucionarna platforma i pokvari postojeće planove. Ako mislite da je to nemoguće, setite se samo da pre 5 godina nisu postojali ni iOS, ni Android, ni Windows Phone.

Još se jednom pokazuje koliko je istinito bilo predviđanje od pre nekoliko godina da će u skoroj budućnosti svi telefoni biti pametni, odnosno da će opstati samo ova vrsta mobilnih telefona. Već sada sa velikom verovatnoćom slično možemo da tvrdimo za televizore i brojne druge vrste uređaja. Brže nego što očekujemo moglo bi da se desi da skoro svi kućni aparati poseduju “pamet” u vidu softverske platforme sa mnoštvom alikacija za razne namene i konekcijom na internet. Uostalom razmislite – koliko je u poslednjih deset godina tehnološki napredova vaš mobilni telefon, dok su mašina za veš ili frižider ostali praktično i neretko bukvalno nepromenjeni. Ta nesrazmernost bi veoma brzo mogla biti izjednačena, što je već posebna tema.

Zanimljivost: Prvi javni sistem mobilne telefonije pokrenut je još 1977. godine u Čikagu, sa 2000 korisnika koji su imali priliku da testiraju novi bežični način komunikacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *