Još jedan pokušaj

Pogledaj sve kategorije

2014 - Nov - 20

Ideja o pametnom časovniku nije nova, naprotiv. U prošlosti je bilo mnogo pokušaja da se proizvede napredni digitalni ručni sat koji bi posedovao funkcionalnosti takve da prevazilaze njegovu uobičajenu ulogu. Ako izuzmemo dodatak kalkulatora – sa sve hardverskim gumenim tasterima – čija je popularnost počela i završila se osamdesetih godina prošlog veka, do sada nije bilo mnogo uspeha. Ne računam raznorazne digitalne varijante čije su funkcije uglavnom vezane za merenje vremena, pošto se oni baš i ne mogu nazvati „pametnima“.
Sada konačno imamo tehnologiju koja omogućuje proizvodnju ručnog časovnika budućnosti kakve smo proteklih decenija viđali u filmovima naučne fantastike. Takođe, što je još važnije, tržište je spremno u smislu da je ogromna većina ljudi naviknuta na mobilne elektronske uređaje povezane na internet. Štaviše, ideja pametnog sata i jeste da posluži kao neka vrsta pomoćnika i „pratioca“ telefonima i tabletima.

Veliki proizvođači su se uključili u igru, zaključno sa Eplom, pa se u godini koju dočekujemo očekuje pravi „bum“ ove grane IT industrije. Gartner predviđa da bi godišnja isporuka u 2015. mogla biti učetvorostručena, odnosno da bi trebalo da kupcima bude isporučeno preko 40 miliona primeraka. Zbog toga je realan i pad prodaje različitih vrsta narukvica sposobnih da prate i beleže vaše fizičke aktivnosti i neke parametre stanja organizma. Jednostavno, pametni časovnici će posedovati i ove funkcionalnosti, čak i na naprednijem nivou od dosadašnjeg. Ovaj uticaj mogao bi da se uporedi sa padom prodaje pejdžera kada su se pojavili mobilni telefoni. Ostaje još samo da vidimo da li će i koliko brzo biti prevaziđeni glavni problemi – nezgrapne dimenzije, vidljivost ekrana na direktnom dnevnom svetlu i vek baterije.

Komentari

 1. olivera says:

  Pametan funkcionalan rucni casovnik bi mogao da ima podsetnik-planer za mesec dana, tako da sve svoje obaveze ispisete ili snimite i tacno odredjenog datuma i vremena alarmira vas i na ekranu se pojavi vasa obaveza pr.u 15h i 42min imate zakazano kod zubara ili posl. Sastanak.., i jos bi ceo mob.telefon mogao da se napravi kao rucni casovnik.
  Ja licno volim obican rucni casovnik sa rimskim brojevima.

 2. olivera says:

  Postovani g-dine Veseline,
  Obradovalame vest da je izmisljen RUCNI CASOVNIK SA ANDROID PKATFORMOM-GOOGLE kompanije MICHAEL KORS i jos su dodali opcija i forme se menjaju tj. ima na tach za svaku priliku sat sa cirkonima, sa kompasom, sportski…

  Postavili ste moj comment na ovu temu i kada sam videla da ima slican sat obradovala sam se da je nauka napredovala i zelim da Vam kazem, mada verujem da ste vi u svetu tehnike mnogo bolje informisani od mene.
  Cenim Vasu kreativnost i talenat na polju IT industrije, pored vaseg obrazovanja koje Vas dopunjuje.

  Srdacan pozdrv i ocekujem opet neke lepe teme,
  volelabih da neko napravi BEZICNO NAPAJANJE da moze nasa Elektrana da nam puni struju preko nekih cipova vezanih za kuce tj.objekte poslovne zgrade… tj.punjenje android uredjaja tableta, telefona,kompjutera, SOLARNO PUNJENJE i IMAMO I PUNJENJE PREKO KABLOVA. Ta tri sistema bi olaksala zivote ljudima ma na kom delu sveta su.

  Jos bih Vas zamolila da apelujete na proizvodjace tastatura da ojacaju kablove, i tu bi mogli IMAMti BEZICNU TASTATURU I TACH I na VELIKIM APPLE COMP-ovima.
  mozda bi nas TESLIN COMJUTER ILI TABLET MOGAO DA IMA MALU BEZICNU TASTATURU NA WIFI.
  E TO ZADATKA ZA VASE INZENJERE EL.TEHNIKE, TJ.TIMSKE EKIPE ,, COM-TRADA”…

  Olivera D.
  Saradnik u pr.naukama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *