Još jedna uzbudljiva godina

Pogledaj sve kategorije

2011 - Dec - 21

Bez obzira na sve bojazni i strepnje uzrokovane najavljenim dolaskom novog talasa globalne krize, dešavanja u svetu informacionih tehnologija i telekomunikacija obećavaju još jednu više nego uzbudljivu godinu, prepunu novih interesantnih softverskih i hardverskih rešenja, neizvesnih ratova za naklonost publike i prevlast na tržištu, kao i pobedu borbe za zaštitu čovekove okoline nebrigom o energetskoj efikasnosti. Jedan članak svakako nije dovoljan da se pobroje sve najave i procene stručnjaka, ali ću pokušati da istaknem neke od važnijih detalja u ovom i sledećih nekoliko nastavaka. Nego, da ne gubim vreme…

Mnogi se pitaju kako će izgledati glavni trendseter, kompanija Apple, u prvoj godini koja će u potpunosti proteći bez harizme i direktnog uticaja Stiva Džobsa. Premda glasine govore o tome da je gospodin Džobs ostavio dovoljno uputstava i planova za naredni period, eksperti se većinom slažu da je moguć pad popularnosti i prodaje njihovih uređaja. Razlog ne moraju biti obavezno oni sam, već pre aktivnosti konkurencije. Naime, Android ozbiljno ugrožava popularnost iOS-a, pa je procena da će broj dodatnih aplikacija za Googleov sistem negde u septembru prevazići onaj na iTunes Storeu. Važan je i tajmnig pojave novog iPada, ali možda i više iPhone 5 modela koji je očekivan još ove godine. Microsoftov Windows 8, prema onome što smo videli u ranim najavama, mogao bi ozbiljno da “zamuti” tržište jer na istovetan način može da funkcioniše na različitim platformama. Jedan od tih sistema su i ultrabook računari o kojima sam već pisao, dok ćemo se u 2012. verovatno trajno oprostiti od netbook kategorije koja je izgubila smisao postojanja pojavom tableta. Ovi potonji će svakako dodatno napredovati, uz nove modele, bolje ekrane, unapređene verzije operativnih sistema i ponekog novog proizvođača. Realno je i da će svi posedovati NFC komponentu, a da će većina imati podršku za mobilne mreže četvrte generacije.

Društene mreže će zadržati popularnost koju imaju danas, s tim što Gartner predviđa da će se u narednih nekoliko godina izduvati balon investiranja u nove socijalne mreže, uključujući i one koje su primarno namanjene poslovnim okruženjima. Sa druge strane, cloud computing će postati mnogo interesantniji za ulaganje pošto će naći još masovniju primenu, uz očekivani pad cena servisa. Ovo bi moglo da utiče i na konsolidaciju softverskih rešenja, s tim to se ispostavlja da bi pomama za software-as-a-service (SaaS) modelom mogla da se smiri pošto ovaj način iznajmljivanja aplikacija nije obavezno i jeftiniji.

Na webu će se desiti i veliki pomak ka potpunom prihvatanju i podršci za HTML5 standard i prateće tehnologije, uz neminovni nastavak takozvanog “rata browsera” – realno je da će Google Chrome po popularnosti nadmašiti FireFox, a tu je i Internet Explorer 10 od koga se mnogo očekuje. Značajan napredak, delimično i zaslugom novog standarda, mogao bi da se desi na polju web igara koje će umesto primitivne grafike sve više ličiti na ono što smo navikli da vidimo kod igračkih konzola i igrica za PC računare.

Kompanije će mnogo ulagati u sigurnost svojih sistema, ali i zelene tehnologije, odnosno posvećivanje pažnje očuvanju čovekove okoline. Ovo je naročito zanimljivo ako znamo da postoji trend rasta broja data centara sa hiljadama moćnih servera koji su po svojoj suštini veliki potrošači energije, pa ova tema zaslužuje poseban članak u nekom od narednih brojeva.

Zanimljivost: Gartner predviđa da će do 2015. godine broj velikih softverskih projekata koji su primarno namenjeni prvenstveno tablet i mobilnim uređajima nadmašiti PC-bazirana rešenja u odnosu jedan prema četiri.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *