Knjige za slušanje

Pogledaj sve kategorije

2023 - Oct - 10

Oktobar je mesec kada lišće počinje da opada, a ljudi po pravilu više nego inače listaju knjige. Glavni razlog je, naravno, tradicionalni sajam knjiga u Beogradu. Premda deluje da izdavačka delatnost cveta, a da je čitalačke publike više nego ikada, eksperti širom sveta se pitaju na koji način će razvoj tehnologije i brojni multimedijalni sadržaji kojima smo zasuti, na duže staze uticati na naviku uživanja u pisanoj reči.

Razloga za zabrinutost ima, pogotovo ako uzmemo u obzir istraživanja koja govore da su mlađe generacije u značajno većoj meri okrenute video sadržajima i različitim kratkim formama na društvenim mrežama. Priča se i o smanjenom rasponu pažnje kod svih generacija, opet pod uticajem brzine kojom se danas razmenjuju i konzumiraju informacije. Postoje i oni koji smatraju da sledi transformacija izdavaštva u neke nove oblike. Ne govorim o elektronskim knjigama, jer su one samo drugačiji način prezentovanja napisanog. Uostalom, čitači digitalizovanih knjiga u formi namenskih uređaja, tableta i telefona već su neko vreme pronašli svoju publiku i obezbedili suživot sa štampanim izdanjima. Trenutno su sve aktuelnije audio knjige. Još u vreme kada su se kao nosač zvuka koristile audio kasete, mogla su da se pronađu izdanja knjiga koje su za slušaoce čitali profesionalni glumci. Kod nas ih je bilo malo i nastala su kao podrška slepim i slabovidim osobama. U nekim drugim zemljama ova vrsta “čitanja” bila je nešto popularnija, ali opet u malom procentu. Zbog brzine života i mnogo vremena provedenog u prevozu, u prethodne dve decenije raste potražnja za audio knjigama. Potvrda toga je sve više naslova, ali i novi izdavači koji najavljuju stotine hiljada izdanja u ponudi. Na žalost, engleski je još uvek dominantan zbog veličine tržišta, ali se nadam da će se pojaviti i veći broj knjiga na srpskom jeziku.

U prošlosti se često dešavalo da pojava novih tehnoloških otkrića dovede do straha od propasti tradicionalnih načina zabave, obrazovanja ili umetničkog izražavanja. Pokazalo se, međutim, da su klasične veštine i vrednosti poprilično žilave i da neretko pod uticajem modernijih fenomena samo dobiju na značaju. Zbog toga verujem da će i knjige u štampanoj formi nastaviti da žive, i da će oktobar, ali i svaki drugi mesec, biti ispunjen šuštanjem okretanja listova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *