Koliko računara vidite?

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jun - 06

Da li je televizor elektronski uređaj: kućni aparat ili komad nameštaja? Većina ljudi kojima sam postavio ovo pitanje, nakon što malo razmisli, shvati da je TV odavno postao sastavni i obavezni deo nameštaja, poput kreveta ili stola. A da li je računar deo nameštaja? Odgovor nije toliko jednostavan, pa ću vas ostaviti da sami izvedete zaključak. Idemo dalje. Koliko motora ima u vašem automobilu? Prvi impuls je da odgovorite „jedan“, ali to samo znači da nikada niste obratili pažnju na brojne pomoćne elektro motore koji služe za podizanje stakala, podešavanje retrovizora, aktiviranje brisača i slično. Svi oni imaju važnu funkciju u vozilu, ali su za nas po pravilu „nevidljivi“.

Čemu toliki uvod? Ovo je već pitanje za mene, a ne za vas. Želeo sam da vam približim jedan trend o kome sam i ranije pisao, a koji će zasigurno postati budućnost industrije informacionih tehnologija. Računari, tableti i pametni telefoni će, poput televizora, ubrzo postati uobičajena pojava o kojoj ne razmišljamo kao o „tehnološkom čudu“. Kada prestanemo da obraćamo naročitu pažnju na njih, neće nas interesovati koliko ih ima u našoj okolini, niti čemu sve služe (primer malih motora u automobilu). Jednostavno ćemo očekivati da funkcionišu i da besprekorno obavljaju zadatke koji se podrazumevaju. Tada će, sasvim prirodno, nestati iz našeg vidnog polja, a interakciju sa njima, umesto mišem, tastaturom i ekranom, obavljaćemo najpre glasom, a potom i mislima. Nastupiće doba takozvane ambijentalne inteligencije u kome će biti sasvim normalno da se obraćamo međusobno povezanim predmetima svakodnevice, i da od njih dobijamo relevantne odgovore.

I dalje će to biti računari, ali u obliku koji prevazilazi današnje poimanje kompjutera, razdeljeni na manje ali moćnije celine i sveprisutni u našoj okolini. Pokretaće ih softver pojačan veštačkom inteligencijom, uz mnogo novih rešenja. Elementi pametnog doma i mobilni uređaji koje danas imamo samo su vesnici vremena koje sledi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *