Kuća na baterije

Pogledaj sve kategorije

2015 - May - 07

Ideja je krajnje jednostavna, ali je primena ovakvog jednog rešenja višestruko korisna i može značajno uticati na pozitivne promene u našem odnosu prema energiji u budućnosti. Radi se, naravno, o nedavno predstavljenoj bateriji za napajanje domova. U veoma nadahnutom govoru rešenje je predstavio direktor kompanije Tesla, poznate po proizvodnji luksuznih i veoma efikasnih automobila na električni pogon. Predviđeno je da se baterija teška 100 kg kači na zid, zbog čega je relativno tanka (18 cm), a može se napajati električnom energijom iz mreže ili putem solarnih panela, što je neuporedivo bolje.
Zamisao je da posluži kao rezervno napajanje ili potpuno nezavisni sistem u slučaju udaljenih lokacija. Zbog toga je moguće povezati više baterija (svaka je kapaciteta 10 kilovat-časova) u jedinstvenu mrežu koja zadovoljava bilo čije potrebe. Poenta je u tome da sunčeva energija koje ima na pretek, u kombinaciji sa ovakvim baterijama kako bi bilo obezbeđeno neometano snabdevanje noću, jednoga dana potpuno zameni nuklearne elektrane i neobnovljive izvore koji uništavaju planetu i zagađuju čovekovu okolinu.
Ruku na srce, slična inovativna rešenja postoje već duže vreme i na njima se uveliko radi. Ono što su uspeli u kompaniji Tesla, na način na koji to u slučaju mobilnih aparata i računara radi Epl, jeste da proizvedu uređaj koji je istovremeno praktičan i dopadljiv, nenametljiv i relativno pristupačan. Otuda i kritike da ovo rešenje baš i nije novo i „genijalno“. Sa druge strane, smatram da nam treba više kompanija koje su spremne da ekološki čistu tehnologiju i obnovljive izvore energije približe ljudima, stvore kritičnu masu zainteresovanih i pokrenu nepovratan proces za spas čovečanstva i jedine nam Zemlje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *