Lepša polovina industrije

Pogledaj sve kategorije

2012 - Jan - 29

Iz nekog razloga postoji predrasuda da se žene i tehnologija „ne trpe“. Preciznije, vlada mišljenje da lepši pol od uređaja i softvera očekuje da radi posao, ali da ih mnogo ne zanimaju detalji kako to sve funkcioniše u pozadini, niti se opterećuju tehničkim karakteristikama ili „zaluđuju“ najnovijim modelima, osim u domenu izgleda i modnih detalja. Sve je ovo, verujem, zabluda koju bi trebalo ispraviti, a iskustvo mi govori da se stanje već menja na bolje.

Statistike su još uvek porazne. Na primer, neka istraživanja pokazuju da među inženjerima elktronike ima tek oko 8 odsto žena, a slično je i u oblasti hardvera (manje od dvadeset procenata) i informacionih sistema (oko 27%). Još je poraznije stanje na menadžerskim pozicijama u IT industriji gde su dame zastupljene sa tek nešto više od šest procenata. Ako ovo suprotstavimo podatku da na svaka dva muškarca koja završe visoko obrazovanje dolazi tri žene sa fakultetskom diplomom, situacija deluje još alarmantnija.

Postoji i međunarodna neprofitna organizacija koja promoviše mesto žena u tehnologiji pod nazivom Women in Tech International (WITI), sa podružnicama širom sveta, premda je njen uticaj, razumljivo, najjači u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovne aktivnosti ove organizacije su pomoć ženama koje se u svom poslu na bilo koji način vezane za IT ili nameravaju da se bave preduzetništvom u IT industriji, edukacija u ovoj oblasti, organizovanje skupova i konferencija, kao i aktivna promocija osnovne ideje da je svetu potrebno više žena u tehnologiji. Na nedavno završenom velikom sajmu korisničke elektronike CES (10.-13. januara u Las Vegasu, SAD), održan je panel na kome su govorile neke od najuspešnijih žena u industriji, zaposlene na ključnim pozicijama u kompanijama kao što su Google, HP, IBM ili Cisco, dok su druge vlasnice uspešnih IT kompanija. Najvažnija i najviše isticana poruka na ovom i drugim sličnim skupovima je da IT treba više žena, pogotovo zvog toga što se nalazimo u veoma uzbudljivom i dinamičnom periodu razvoja tehnologije. Istaknuti su, međutim, i brojni problemi sa kojima se žene u industriji susreću – od odnosa muškaraca prema koleginicama koje pokazuju želju da napreduju u poslu, do nedovoljne zainteresovanosti medija za uspehe koje one postižu.

Ako je suditi prema konkretnim iskustvima i primerima koje svakodnevno gledam u domaćim kompanijama, čini se da je sve više mladih žena zainteresovano za posao u informacionim tehnologijama, dok su rezultati njihovog rada i napredovanja fantastični. Čak i među programerima, zanimanju koje je u ogromnoj većini bilo rezervisano za muškarce, raste broj pripadnica lepšeg pola, a njihov nešto drugačiji pristup poslu i rešavanju svakodnevnih problema pravo je osveženje i pomaže celoj organizaciji da pokaže više inovativnosti i svežih ideja. Potrebno je samo da zajedničkim snagama ovaj trend gajimo i pomažemo njegov dalji rast i razvoj.

Zanimljivost: Žene zauzimaju više od polovine ukupnog broja profesionalnih radnih mesta, dok istovremeno u tehnologiji čine tek oko 24% zaposlenih.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *