Magija velikih brojeva

Pogledaj sve kategorije

2020 - Oct - 06

Siguran sam da se svaki redovni korisnik društvenih mreža i drugih onlajn servisa barem jednom našao u sledećoj situaciji. Naime, počnete da razmišljate o kupovini nekog proizvoda, možda čak sa prijateljima, kolegama i članovima porodice razgovarate o tome, a već sledećeg dana vas internet zaspe oglasima za tu vrstu robe. Oni koji veruju u teorije zavera odmah posumnjaju da nas mreže špijuniraju putem računara i pametnih telefona.

Premda problem bezbednosti na internetu i sigurnosti ličnih podataka zaista postoji, ovde se radi o nečemu mnogo jednostavnijem. U pitanju je korišćenje softvera za analizu velikih količina podataka, jedne vrste veštačke inteligencije. Nekoliko komponenti učestvuje u procesu koji dovodi do toga da nam oglašivači na internetu ponude baš ono što nas u tom momentu interesuje. Prva su podaci koje sami dobrovoljno ostavljamo u sajber prostoru, bilo da smo toga svesni ili ne. Ne govorim samo o onome što unesemo u formular kada otvaramo nalog na nekom sistemu, već i o našem ukupnom ponašanju na mreži – koje stranice posećujemo, šta pretražujemo, koje postove „lajkujemo“ itd. Na osnovu toga i analize podataka o ponašanju svih drugih ljudi sličnih nama, softver može da izvuče određene zaključke i pretpostavi šta bi moglo da nam bude zanimljivo. Naravno, radi se o nepojmljivo velikoj količini podataka, što zahteva napredni hardver i sofisticirana programerska rešenja.

Postavlja se logično pitanje da li ćemo se jednoga dana naći u situaciji u kojoj će nas mašine poznavati bolje nego što sami sebe poznajemo. Kao i sve u životu, ovaj fenomen ima svoje prednosti i mane. Prednost je u tome što će računarski sistemi moći da reaguju na naše potrebe i pre nego što se one pojave, da nam preporučuju ono što je najbolje za nas i da nas savetuju na osnovu stvarnih podataka. Na primer, nikada se neće desiti da se ozbiljno razbolimo jer nismo na vreme i preventivno reagovali na zdravstveni problem koji se pojavio.Mana je ugrožavanje intime i privatnosti pojedinca, uključujući i različite vrste zloupotreba. Zbog toga će zakonska regulativa i pravila ponašanja u ovoj oblasti morati da budu organizovani i sprovedeni veoma pažljivo i na globalnom nivou.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *