Mobilna budućnost

Pogledaj sve kategorije

2009 - Mar - 22

Ne znam kako vi, ali ja mobilni telefon odavno ne koristim samo za komunikaciju i rad sa elektronskom poštom. Budući da veći deo dana provodim u pokretu i često odlazim na poslovna putovanja – slušanje muzike, čitanje knjiga, krstarenje Internetom, analiza poslovnih dokumenata, pa čak i gledanje video zapisa (filmovi, YouTube), postali su sastavni deo upotrebne vrednosti telefona i drugih mobilnih uređaja koje koristim. Pretpostavljam da je kod mladih koji imaju više slobodnog vremena ovaj trend još izraženiji i da će u budućnosti mobilnost postati imperativ, a to pokazuju i predviđanja i analze stručnjaka širom sveta, kao i potezi vodećih svetskih kompanija.

Jedan američka marketinška agencija sprovela je tokom prošle godine obimno istraživanje koje je uključilo i rukovodstva gigantskih kompanija kao što su Sony, MTV, Yahoo, Nokia i druge, sa ciljem da otkriju na koji način će se budućnost tehnologije odraziti na tržište okrenuto mlađoj publici. Gotovo jednoglasan zaključaj je da pristup mladima, ali i ostalim generacijskim kategorijama, treba tražiti u digitalnom svetu, pri čemu će obezbeđivanje sadržaja za mobilne aparate biti jedna od najprofitabilnijih oblasti. Očekuje se razvoj novih multifunkcionalnih uređaja koji će u sebi, pored postojećih komponenti, posedovati i module za očitavanje raznih vrsta kodova, mogućnost bežičnog plaćanja i slično. Pretpostavlja se i da će u jednom momentu pretplata na sadržaje potpuno potisnuti klasičnu kupovinu. Na primer, umesto da kupujete muzičke albume ili pojedinačne numere, plaćaćete mesečnu pretplatu i uz nju imati mogućnost da preuzimate koliko god pesama želite.

Sve ovo omogućila su hardevrska i softverska unapređenja uređaja, ali i razvoj bežičnog umrežavanja i brzih mobilnih mreža treće i četvrte generacije. Poslednji izveštaji govore da će u narednih nekoliko godina učešće 3G i 4G mreža porasti na oko 30 procenata, što je značajan rast u odnosu na sadašnjih 11%. Sve velike kompanije zbog toga se sve više orjentišu ka mobilnim i Internet servisima, borbi za prevlast u onlajn oglašavanju i kreiranju sadržaja za ovu vrstu uređaja. Samsung je, na primer, nedavno pokrenuo svoj pandam Appleove iTunes virtuelne prodavnice za kupovinu ili iznajmljivanje filmova i televizijskih programa, a slične projekte pokrenuli su nešto ranije i Microsoft, Yahoo, Vodafone, Amazon i drugi. Ovo odgovara i rezultatima pomenutog istraživanja koji su pokazali da mobilni operateri neće biti u mogućnost da obezbede dovoljno atraktivne sadržaje, već da će to uraditi upravo kompanije koje sam nabrojao.

Prema poslednjim podacima, na svetu ima gotovo četiri milijarde mobilnih telefona (i taj broj raste neverovatnom brzinom), od čega oko 1,5 milijarda ima mogućnost prikaza multimedijalnih sadržaja i naprednog krstarenja Internetom. Ova brojka višestruko nadmašuje bilo koju drugu vrstu uređaja za komunikaciju, uživanje u multimediji i pristup Internetu (fiksni telefoni, televizori, računari, oprema za kućnu zabavu itd.). Ako tome pridodamo i ostale mobilne uređaje poput ultraprenosnih računara, multimedijalnih plejera, čitača elektronskih knjiga i sličnih, potpuno je jasno da nas očekuje mobilna budućnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *