Mobilni svet

Pogledaj sve kategorije

2023 - Mar - 07

Tradicionalno je MWC (Mobile World Congress) prilika da na jednom mestu čujemo šta nas to u svetu mobilnih uređaja i telekomunikacija očekuje u narednom periodu. Ipak, sajam koji se svake godine održava u Barseloni odavno je prerastao okvire mobilne telefonije i predstavlja jedan od značajnijih događaja vezanih za informacione tehnologije i digitalizaciju. Zbog toga je uvek interesantno da pogledamo šta su nam najveći proizvođači i inovatori pripremili.

 

Najpre, svi glavni govornici tokom skupa se slažu da živimo u vremenu neverovatnih tehnoloških promena i da će deceniju u kojoj živimo obeležiti sveobuhvatna integrisana rešenja vezana za brže i pouzdanije mobilne mreže, klaud servise i veštačku inteligenciju. Mnogo je bilo reči i o očekivanom rastu virtuelne i proširene realnosti (VR i AR), odnosno konačnom ostvarenju ideje o čvršćem povezivanju digitalnog i fizičkog prostora. Naravno, i ovde se govorilo o potrebi održivog rasta i razvoja, obnovljivih izvora energije i načina na koji tehnološka rešenja mogu da pomognu u prevazilaženju svih izazova sa kojima se poslednjih godina susreće čovečanstvo. Potpuna povezanost svih vrsta pametnih uređaja iziskuje novi način razmišljanja i pristupa rešavanju problema, što opet zahteva otvoreniju saradnju i permanentnu edukaciju korisnika. Pored konkretnih rešenja u oblasti telekomunikacione infrastrukture budućnosti, predstavljeni su i novi modeli uređaja. Utisak je da će savitljivi ekrani u različitim oblicima uskoro postati sveprisutni, i to ne samo na tabletima i telefonima. Naime, prikazan je koncept laptop računara sa ekranom koji može da se „urola“ i tako postane značajno većih dimenzija kada je u upotrebi. Takođe, najavljeni su moćniji čipovi za mobilne uređaje, bolje kamere i brojni drugi senzori koji treba da omoguće nove funkcionalnosti.

 

Svet je odavno postao mobilan. Uostalom, ogromna većina nas sa sobom uvek nosi najmanje jedan prenosni uređaj povezan na internet putem bežičnih mreža. Zavisnost od kablova i vezanost za jednu lokaciju postala je nezamisliva prepreka za modernog čoveka digitalnog doba. Cilj u budućnosti će sigurno biti da imamo još manje uređaje, neprimetno prisustvo računara svuda oko nas i stabilne brze veze u svakoj tački planete. Nadam se da ću imati privilegiju da vas o napretku u tom smeru i dalje obaveštavam na ovim stranama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *