Mreža za sve

Pogledaj sve kategorije

2010 - Sep - 19

Na tržištu portabl uređaja i mobilnih platformi dešavaju se ovih dana ogromne promene i “ljuta bitka vodi” između najvećih svetskih proizvođača hardvera i softverskih rešenja. Najpre, u poslednjih nekoliko godina pojavilo se više novih operativnih sistema za pametne telefone i druge prenosne uređaje, a sve sa željom da se zauzmu dobre startne pozicije za nastupajuće vreme kada će svi mobilni telefoni biti pametni. Dalje, pojavila se nova kategorija tablet uređaja, pa posle uspeha koji je doživeo  Apple iPad ostali giganti ubrzano razvijaju sopstvene slične modele (Samsung, Toshiba, Asus, Acer, Dell i drugi). Na kraju, još je uvek aktuelan zamah koji imaju mali, pristupačni ultraprenosni netbook računari, idealni za održavanje elektronske nastave, rad u osnovnim poslovnim alatima, krstarenje Internetom i komunikaciju.

Ono što je zajedničko svim uređajima i sistemima koje sam upravo opisao jeste zavisnost od Interneta i njegovih servisa. Korišćenje Mreže (sa velikim “M”) kao platforme za pohranjivanje podataka i obavljanje zadataka nesumnjivo je počelo da potiskuje klasične računare. To konretno znači da će kompjuteri u doglednoj budućnosti biti samo konzole za povezivanje na Internet, na kome će se nalaziti svi lični i poslovni podaci, dok će softverski alati biti neka vrsta web aplikacija. Ovaj fenomen nazvan je Cloud Computing i o njegovim principima i primenama sam već u nekoliko navrata detaljnije pisao.

U takvoj budućnosti računari neće morati da poseduju ogromne kapacitete i brze procesore jer će se i proračuni i obrada podataka dešavati na serverima. To opet znači da za korišćenje tih servisa mogu bez problema biti upotrebljeni bilo koji mobilni uređaji sa funkcijom umrežavanja, od mobilnih telefona, preko igračkih konzola i multimedijalnih plejera, do čitača elektronskih knjiga. Naravno, pametni smartphone aparati i Internet tableti najdalje su odmakli po tehničkim karakteristikama neophodnim za nesmetano funkcionisanje ovakvog koncepta, pogotovo što poseduju hardver neretko moćniji od računara prethodnih generacija. Ako malo pogledamo dešavanja na tržištu koja sam opisao u uvodu, jasno je da se sve kreće u pomenutom pravcu. Sve ovo govori da će netbook računari, mobilni telefoni i drugi uređaji za pristup Internetu postati mnogo značajniji nego do sada i da će njihova upotreba poprimiti novu dimenziju.

Kako god budu „podeljene karte“ među vodećim proizvođačima, možemo slobodno reći da je pobedio Internet, ali i da će obični korisnici izvući značajnu korist, odnosno da će im svakodnevni život i rad biti uveliko olakšani. Uostalom, zamislite samo situaciju u kojoj na radnom mestu obrađujete neki dokument ili analizirate podatke, a zatim odlazite u park i sa mobilnog telefona nastavljate isti taj posao bez ikakvih smetnji i ograničenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *