Mreže nove decenije

Pogledaj sve kategorije

2020 - Feb - 04

Bežične mreže pete generacije, poznatije kao 5G, u prethodnih godinu dana predstavljaju nepresušni izvor tekstova, analiza i rasprava. Čak i u medijima čija primarna tema nisu telekomunikacije, sve se više piše o načinima na koje bi novi i neuporedivi brži prenos podataka mogao da promeni svakodnevni život. Sa druge strane, imamo zabrinutost za uticaj visokih frekvencija na zdravlje ljudi, borbu kompanija za pozicioniranje na tržištu i umešanost globalne politike u razvoj tehnologije koja bi mogla da promeni odnos snaga svetskih sila.

Nove mobilne bežične mreže treba da obezbede nekoliko važnih unapređenja. Najpre, kada infrastruktura bude u potpunosti uspostavljena, one će biti i do sto puta brže od aktuelnih 4G mreža za prenos podataka. Brzina, međutim, nije najvažnija prednost. Cilj je da se na svetskom nivou usaglasi frekventni opseg na kome će one funkcionisati, što bi moglo da dovede do još globalnijeg i lakšeg umrežavanja. Još važnije je što će 5G mreže biti neuporedivo stabilnije, bez prekida i gubitaka signala dok smo u pokretu, pri čemu će broj i gustina uređaja koje će moći da opslužuje jedna baznastanica biti značajno veći. To će omogućiti potpunu, brzu i permanentnu dostupnost internet veze, što je od presudnog značaja za buduća autonomna vozila, telemedicinu i „internet stvari“. Mobilne mreže će moći da se razdvoje u više nezavisnih virtuelnih opsega, što će obezbediti dodatnu pouzdanost i bezbednost. Procene su da će države koje prve uvedu i maksimalno iskoriste ove nove vrste mreža imati značajnu ekonomsku prednost i priliku za razvoj, na sličan način na koji su to svojevremeno ostvarile zemlje koje su pokrenule industrijsku revoluciju.

Zbog toga ne čudi što se vlade velikih država aktivno uključuju u ovu priču i pokušavaju da uvedu regulativu koja bi sprečila negativan uticaj stranih proizvođača opreme i potencijalno ih izložila bezbednosnim rizicima. Pri tome informatička infrastruktura igra važnu ulogu u svim modernim državnim sistemima, a vojske već razvijaju rešenja koja će koristiti prednosti bržih telekomunikacija. Zaključak je da treba da obratimo pažnju na dešavanja vezana za 5Gmreže, jer bi one mogle da definišu i obeleže deceniju u koju smo nedavno stupili.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *