Muke sa rudarenjem

Pogledaj sve kategorije

2022 - Aug - 02

Verujem da većina čitalaca zna šta su kriptovalute. Uostalom, o Bitkoinu i drugim vrstama virtuelnog novca oslobođenog uticaja centralnih banaka i državnih aparata pisao sam na ovim stranama u nekoliko navrata. Kada je kripto tržište pre mesec dana doživelo ogroman pad, mnogi su predvideli njegov potpuni krah. Poučen iskustvom, nisam u prvi mah želeo da o tome pišem. Uostalom, već desetak godina unazad barem jednom godišnje čitamo vesti o tome da je pomami za digitalnim novčićima odzvonilo.

Ogroman skok vrednosti sa kraja prošle godine nije bio realan, jednako kao što nisu realne ni priče o potpunoj propasti. Uostalom, već sada se Bitkoin i Iterijum, dve najpopularnije kriptovalute, polako oporavljaju i njihova vrednost raste. Postoji, međutim, jedan ozbiljan problem koji bi šokovi na tržištu mogli da izazovu. Naime, nove količine virtuelnih novčića nastaju procesom takozvanog „rudarenja“. Radi se o izvođenju komplikovanih i zahtevnih matematičkih operacija na računaru. Što više digitalnog novca ima u opticaju, to je potrebno više vremena i procesorske snage za njegovu proizvodnju. Na taj način, poput zlata i drugih dragocenih metala, Bitkoin ostaje redak i vredan. To znači da proizvodnja košta. Potrebno je nabaviti specijalizovani hardver koji mora neprekidno da se unapređuje, a količina električne energije po jednom „novčiću“ konstantno raste. Ukoliko bi vrednost neke valute drastično pala na duži period, postavilo bi se pitanje isplativosti rudarenja. Odustajanje ozbiljnih igrača u ovoj oblasti proizvelo bi dodatni pad vrednosti, što bi obeshrabrilo i najupornije „rudare“. Na taj način bila bi kreirana svojevrsna spirala propasti koja je teoretski moguća. Koliko je i realna ostaje da se vidi, pogotovo što sam siguran da će uvek biti onih koji su spremni na rizik.

Svi koji prate svet kriptovaluta znaju da su usponi i padovi uobičajena pojava, slično kao i u svim oblastima gde postoje ulaganja visokog rizika. Sve dok ne uđe u masovnu upotrebu, digitalni novac će ostati rezervisan za malobrojne entuzijaste koji su spremni da balansiraju između potencijalnog gubitka i ogromne koristi koju sa sobom može da donese rano prihvatanje novih rešenja. Jednom – ako i kada – svi budemo koristili Bitkoin ili nešto slično, rizik će biti sveden na minimum, a naslovi u medijima manje bombastični.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *