Na dohvat ruke

Pogledaj sve kategorije

2018 - Feb - 25

Iskreno verujem da razvoj tehnologije treba da pomogne čovečanstvu i da pravilna primena naučnih dostignuća može da učini svet u kome živimo mnogo boljim, zdravijim i pravednijim mestom. Moderna rešenja uspevaju da isprave brojne nepravde i greške iz prošlosti, ali pravog napretka neće biti sve dok ne rešimo jedan od osnovnih i gorućih problema – zagađenje okoline uzrokovano fosilnim gorivima. Još i više – istih tih „prljavih“ goriva sve je manje u prirodi, dok potreba za energijom svakodnevno raste.

Na sreću, pored ostalih obnovljivih izvora kao što sunčevi zraci, energija vetra ili plimni talasi, postoji jedno sveprisutno i potpuno zdravo gorivo. Radi se o vodoniku, sastavnom delu vode i najzastupljenijem elementu u kosmosu, koji čini čak tri četvrtine sve poznate materije. Lako je zapaljiv pa se može koristiti za pokretanje motora, pohranjen u gorive ćelije može da stvara električnu energiju bez sagorevanja, a u kombinaciji sa drugim gasovima ima najrazličitije primene u farmaceutskoj, hemijskoj i drugim industrijama. Zbog čega ga onda ne koristimo umesto postojećih goriva? Nažalost, izdvajanje čistog vodonika iz ostalih jedinjenja je izuzetno skup proces koji zahteva mnogo energije, pa se njegova masovnija upotreba ne isplati.

Zbog toga naučne institucije i privatne kompanija širom sveta naporno rade na pronalaženju načina za isplativiju upotrebu vodonika u proizvodnji energije. Već godinama izgleda da je odgovor zagonetke na dohvat ruke, ali on nekako uvek izmiče. Konačno se čini da bismo u narednih godinu ili dve mogli da dobijemo održivo i prihvatljivo rešenje. Prva ozbiljnija primena trebalo bi da bude zamena goriva u postojećim dizel motorima, čime bi oni postali efikasniji, a zagađenje koje izazivaju prepolovljeno. Naredni korak je transformacija svih motora sa unutrašnjim sagorevanjem u agregate koje pokreće čisti vodonik, što znači da bi emisija štetnih gasova bila svedena na nulu. Naravno, biće potrebno obezbediti način za sigurno i pristupačno čuvanje i distribuciju čistog vodonika u tečnom ili gasovitom stanju, što je još jedan od izazova. Međutim, izazovi su ono što nas nagoni da se više trudimo i da napornije radimo. Kao i u mnogim slučajevima do sada, siguran sam da ćemo i ovu prepreku savladati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *