Na nebu i na zemlji

Pogledaj sve kategorije

2019 - Aug - 27

Malo je poznato da za popriličan deo tehnološkog napretka u prethodnih stotinjak godina i veliki broj rešenja koja svakodnevno koristimo možemo da zahvalimo svemirskim istraživanjima. Tako su, na primer, LED sijalice, slušni aparati, ručni usisivači na baterije, hrana za bebe, memorijska pena za jastuke, senzori koje koriste kamere u pametnim telefonima, protetička pomagala, materijali koji se upotrebljavaju za izradu sportske opreme i izolaciju, kao i mnoge druge komponente modernih uređaja, direktno ili delimično razvijeni za potrebe pripreme letelica i ljudi za put u svemir.

Poslednja zanimljiva oblast kojom se bave eksperti je obezbeđivanje hrane i kiseonika za buduće kolonije na Marsu. To podrazumeva mogućnost uzgoja biljaka na farmama koje funkcionišu u surovim uslovima bez vazduha, sa minimumom vode i tek jednim delom sunčeve svetlosti koja nam je dostupna na Zemlji. Ideja je da postoje farme ispod površine planete, da se sunčeva svetlost sakuplja i pojačava posebnim mehanizmima, a zatim sprovodi novom vrstom optičkih kablova do plastenika. Takođe, postoje i takozvane vertikalne farme u kojima se biljke gaje na policama kako bi se uštedeo prostor. Naravno, biljke koje su na taj način uzgojene proizvode kiseonik koji je ljudima neophodan, a koji, barem za sada, nije moguće u dovoljnim količinama proizvesti na drugi način. Proračun je da bi 50 kvadratnih metara vertikalne farme visine 8 metara bilo dovoljno da obezbedi hranu i kiseonik za jednog astronauta. E sad, sva pomenuta rešenja mogu da se koriste i na Zemlji, u krajevima u kojima vlada surova klima ili su teško pristupačni. Takođe, u slučaju prirodnih katastrofa koje bi narušile eko-sistem planete, ovakva rešenja mogla bi da obezbede opstanak ljudskog roda.

Od kako je okončan hladni rat, velike sile primetno manje ulažu u istraživanje kosmosa. Mnogi naučnici smatraju da to nije dobro za čovečanstvo, jer sve što saznamo o vasioni pomaže razumevanju planete na kojoj živimo i ima praktične implikacije po život na Zemlji. U poslednjoj deceniji, međutim, privatna inicijativa i inovatori u IT kompanijama nadoknađuju ovaj nedostatak i najavljuju nova otkrića i uzbudljiva tehnološka rešenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *