Najlepši Plač

Pogledaj sve kategorije

2013 - Jul - 14

Kada postanete roditelj, obično je prvi savet koji dobijete da beba plače kada je gladna, spava joj se ili je napunila pelenu. Toliko smo u mogućnosti da znamo o stanju i emocijama prinove u prvim mesecima njenog života. Doduše, vremenom postajemo sve veštiji u razlikovanju finih tonova u zvuku plača, ali to obično nije dovoljno da odreagujemo na vreme u situacijikada je bebi potrebna dodatna pažnja. Srećom, tehnologija napreduje u svim oblastima i dodatno podiže kvalitet života – u konkretnom slučaju oko brige o novorođenčetu.

Naime, naučnici na jednom univerzitetu nedavno su razvili uređaj sposoban da analizira dečiji plač i na osnovu rezultata odredi vrednost čak 80 parametara vezanih za bebino zdravlje, uključujući i neke poremećaje i stanja koja se inače veoma teško detektuju. Uređaj snima plač, a poseban računar i softver vrše analizu kako bi došli do rezultata koji pomažu u ranom otkrivanju oboljenja. Ideja iza ove inovacije je da je plač „prozor“ u mozak bebe, odnosno da su u njegovoj akustici skriveni brojni važni podaci.

Nije ovo prvi izum koji pomaže u odgoju novorođenčeta. Postoje, na primer, „pametne“ pelene sposobne da pošalju poruku na Tviter društvenu mrežu kada je potrebna zamena. Vaše je samo da definišete da li želite da poruku dobijete samo vi, ili da o tome sazna ceo svet. Mnogo su naprednije pelene koje analiziraju stolicu i mokraću i na taj način takođe proveravaju zdravstveno stanje bebe. Pored analize zvuka, sve se više radi i na proučavanju ritma disanja i ranog otkrivanja oboljenja na taj način.

U svakom slučaju, informacione tehnologije očigledno ulaze u svaku poru života, čak i tamo gde se ne bismo nadali. A onda, možda ćemo jednoga dana čak biti u mogućnosti i da „razgovaramo“, odnosno na neki način komuniciramo sa tek rođenim bebama.

Zanimljivost: Procena je da se samo u SAD godišnje potroši oko 36 milijardi bebi-pelena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *