Neobični šef kuhinje

Pogledaj sve kategorije

2022 - Apr - 12

Nedavno sam ispratio seriju istraživanja na temu novih industrija koje će u narednim decenijama iznedriti ubrzani tehnološki razvoj. Jedna od oblasti koje su mi se učinile interesantnim je automatizacija u pripremi hrane i restorani kakve do sada nismo mogli ni da zamislimo.

 

Uključivanje informacionih tehnologija, veštačke inteligencije i robotike u proces spremanja hrane se za sada odvija sitnim koracima i u nekoliko različitih pravaca. Prvi je pokušaj konstruisanja mašina za pripremu jela na zahtev. Kao što postoje aparati u koje ubacimo novac i dobijemo sendvič ili čips, tako ćemo moći da “naručimo” sveže pripremljenu italijansku pastu ili picu. Već sada postoji nekoliko prototipa ovakvih mašina, ali su one i dalje nezgrapne, a vrsta i kvalitet jela u ponudi ograničen. Drugi pravac u kome se ova industrija razvija je uvođenje kuhinjskih robota. Postoji mnogo različitih rešenja, ali se ona za sada uglavnom svode na robotske ruke sposobne da obavljaju određene poslove, pogotovo one koji podrazumevaju ponavljanje preciznih radnji. Za razliku od blendera ili super-secka, ove mašine mogu da obave ceo proces u više faza, dok specifični senzori pomažu u prepoznavanju predmeta i namirnica, kao i snalaženju u prostoru. Krajnji cilj je da se razvije robot-kuvar koji samostalno može da pripremi jelo po narudžbi. Veza sa internetom otvara pristup neograničenoj količini recepata, dok bi sistem povratnih informacija i praćenja navika korisnika omogućio korekcije i ugađanje svačijem ukusu. Jednoga dana ćemo možda odlaziti u restorane čije će kuhinje biti potpuno automatizovane, a sistemi veštačke inteligencije u njima moći će da pripreme jelo koje želimo bez potrebe za jelovnikom i naručivanjem. Sa druge strane, kulinarstvo je veština koja podrazumeva ljudsku kreativnost. Upravo je nesavršenost, iznenađenje novim kombinacijama ukusa i inspiracija kuvara ono što čini da uživamo u hrani.

 

U filmovima naučne fantastike mogli smo da vidimo umetničku viziju pripreme hrane u dalekoj budućnosti. Obično je dovoljno da heroina ubaci kockicu “nečega” u aparat koji podseća na mikrotalasnu rernu i da nakon nekoliko sekundi, uz karakteristično “ding”, iz nje izvadi tanjir pretrpan poslasticama. Da li ćemo ikada uspeti da ostvarimo nešto slično nisam siguran, ali bi automat za pripremu gotovih jela od osnovnih sastojaka mogao da bude dobar početak.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *