Nova interaktivnost

Pogledaj sve kategorije

2023 - Aug - 01

Svaki korisnik pametnog telefona, računara ili tableta odavno je naviknut na elemente prikaza na ekranu pomoću kojih može da upravlja aplikacijama. Bilo da je u pitanju dugme, lista stavki, polje za unos teksta ili takozvani „čekboks“ za aktiviranje određene opcije, svi veoma vešto baratamo ovim kontrolama. Naravno, u početku je veza između nas i onoga što se dešava na monitoru bio računarski miš. Nakon toga smo dobili displeje osetljive na dodir i brzo naučili kako da „tapkamo“, „svajpujemo“, „pinčujemo“ i kako se sve već zovu različiti pokreti prstima. Pitanje je, šta sledi nakon ovoga?

Naime, za razliku od upravljanja mišem, pokreti prstima omogućili su mnogo direktniju interakciju između ljudi i računara. Rekao bih i mnogo prirodniju, jer je u većini slučajeva nestao posrednik u vidu kursora, pa smo elemente prikaza mogli direktno i bukvalno da dotaknemo. Proizvođači uređaja dosetili su se da potezima dodaju odgovor u vidu vibracije, pa imamo i povratnu informaciju o uspešnosti akcije. E sad, elementi aplikacije o kojima pričam jednim imenom se zovu grafičko korisničko okruženje (eng. GUI, graphical user interface). Sa pojavom uređaja i programa koji podržavaju virtuelnu i proširenu realnost, javlja se potreba za novom vrstom upravljanja – pre svega glasom i pokretima tela – ali i novim korisničkim okruženjima koja treba aplikacije da uklope u fizički prostor oko nas. Već sada dizajneri rade na uvođenju novih rešenja koja se najčešće nazivaju vizuelnim korisničkim okruženjima (eng. VUI, visual user interface). Ona su prirodan nastavak tradicije GUI-ja, i svakako će u početku u mnogome podsećati na postojeće kontrole. Vremenom će neminovno napredovati i prilagođavati se načinu funkcionisanja novih aplikacija, ali i novim metodama upravljanja.

Pisao sam nedavno o novom proizvodu kompanije Epl koji predstavlja svojevrstan pogled u budućnost primene virtuelne i proširene realnosti. Prema onome što smo mogli da vidimo kroz testove eksperata, radi se o odlično zamišljenom spoju virtuelnog i stvarnog sveta, korišćenja računara i prirodnog upravljanja sistemom, upotrebe softvera i fizičkih predmeta. Nakon što budu prevladani tehnički izazovi koje svako novo rešenje neminovno nosi sa sobom, priključiće se i drugi proizvođači sa sopstvenim idejama i unapređenjima. I dok se okrenemo, živećemo u svetu vizuelnih korisničkih okruženja.

….

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *