Od skupocenog nakita do dečije igračke

Pogledaj sve kategorije

2007 - Oct - 07

Tržište mobilnih telefona toliko je zasićeno različitim modelima da proizvođači u žestokoj konkurentskoj borbi na sve načine pokušavaju da pronađu pravu kombinaciju funkcionalnosti, izgleda, namene i cenovnog ranga kako bi zadovoljili specifične potrebe svakog pojedinačnog korisnika. Ugradnja kamere sa većom rezolucijom, kvalitetnijeg ekrana ili više memorije odavno nije dovoljna, pogotovo kada se obraćamo tržištu kome takva vrsta funkcionalnosti nije bitna ili kada je potrebno da bude postignuta pristupačna cena. Proizvođači se dovijaju na razne načine, pa možemo reći da imamo trend hardverskih i softverskih inovacija koje se kreću u potpuno neočekivanim smerovima. Pri tome ne govorimo o modnim telefonima, komunikatorima ili ultra tankim kućištima, rešenjima koja su odavno postala standard. Pričaćemo o idejama koje su na granici apsurda, ali koje će gotovo sigurno pronaći put do publike.

Da li ste znali da je Motorola nedavno predstavila model mobilnog telefona koji pored uobičajenih funkcionalnosti poseduje i jednu neobičnu osobinu? Naime, ovaj telefon je presvučen posebnim antibakterijskim premazom koji vas može sačuvati od zaraze, tačnije sprečava da se zarazite putem telefona. U doba sve češćeg straha od moguće pandemije, može se očekivati veliki uspeh ovog aparata, zbog čega je ovaj, ali i drugi slični uređaji, najpre ponuđen na azijskom tržištu. Pošto je prodaja igračaka opala za oko 3% u prethodne dve godine, proizvođači u ovoj oblasti su se okrenuli digitalizaciji, nakon čega je prodaja dečije elektronike porasla za čak 40%. Kompanije Mattel (vlasnik Barrbie i Fisher-Price brendova) i Single Touch Interactive su zajednički razvile mobilni telefon namenjen devojčicama od 8 do 14 godina, popularno nazvan “barbie phone”. Firma Leap Frog je otišla korak dalje i dizajnirala TickTalk, mobilni telefon za šestogodišnjake koji je kontrolisan od strane roditelja. Kontrola se sastoji u tome da samo određeni i odobreni brojevi mogu biti pozvani i mogu pozivati aparat sa kojim se vaše dete “igra”. Sa druge strane, neki proizvođači pokušavaju da se obrate samo imućnim korisnicima. U ovom segmentu se pre svih našla kompanija Vertu, inače ispostava finske Nokije. Telefoni koje oni potpisuju ne poseduju napredne softverske funkcije, ali su izrađeni od skupocenih materijala i ukrašeni dragim kamenjem. Poslovni ljudi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su islamskim vernicima prošle godine ponudili prvi “religiozni” telefon. Ovaj aparat, pored uobičajenih funkcionalnosti, poseduje kompletnu zvaničnu verziju svete knjige Kuran na engleskom i arapskom jeziku, podseća korisnika na dnevne molitve i pokazuje pravac ka svetom gradu Meki. Neverovatan uspeh ovog modela mogao bi inicirati proizvodnju telefona namenjenih ostalim religijama. DoCoMo, najveći japanski mobilni operater, predstavio je početkom oktobra “fitness telefon” koji na osnovu vašeg profila predlaže dijetu i pravi program za vežbe, meri fizičke aktivnosti, puls, brzinu kretanja, pa čak i to kakav je zadah iz vaših usta. Očekuje se da će ovaj i drugi slični projekti podstaći specijalizaciju i u nekim drugim oblastima

Sličnih, pomalo čudnih rešenja ima još jako mnogo, toliko da je prosto nemoguće pratiti sve pokušaje inovacija, pogotovo jer mnogi neslavno propadaju usled pogrešne procene potreba tržišta, previsoke cene razvoja ili nesavršenosti tehničke izvedbe. Ostaje ipak činjenica koje moramo biti svesni, a to je da su mobilni telefoni mnogo više od uređaja za komunikaciju i da su postali sastavni deo gotovo svakog aspekta života savremenog čoveka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *