Odelo superheroja

Pogledaj sve kategorije

2022 - Feb - 15

Većina ljudi je, svesna toga ili ne, uveliko naviknuta na takozvanu “nosivu tehnologiju” (eng. wearable tech). Pametne narukvice i satovi sposobni da broje korake i prate parametre organizma poput stresa, pulsa ili nivoa kiseonika u krvi, postali su sveprisutni. Patike sa ugrađenim čipom, pametne naočare ili VR oprema za video igrice nešto se ređe sreću, ali polako osvajaju tržište. U dogledno vreme ćemo kupovati pametne majice, jakne i pantalone. Ipak, krajnji cilj je da umesto “prostog” ugrađivanja elektronskih komponenti i povezivanja na internet, imamo platna i druge materijale koji mogu da menjaju fizičke karakteristike u zavisnosti od potrebe i uslova okoline.

 

Naučnici i inženjeri širom sveta uveliko rade na ostvarenju ove ideje. Jedan od značajnijih uspeha postigli su stručnjaci sa bostonskog MIT univerziteta. Naime, oni su usavršili platno sposobno da reaguje na dodir i pritisak, odnosno može da detektuje pokret. Još i više, odeća napravljena od ovakvih materijala “zna” da li osoba sedi, stoji ili se kreće, pa čak i kakvu pozu zauzima. Zamislite da nosite majicu koja vas podseća da treba da ispravite leđa. U slučaju sportista, ovakva pametna odeća može precizno da beleži pokrete tokom treninga i upozorava na nepravilnosti. Kod osoba u procesu rehabilitacije, korišćenje novih rešenja može značajno da ubrza oporavak i smanji potrebu za ličnim trenerima i fizioterapeutima. Za sada su proizvedene čarape, rukavice i majice od ovakvih materijala, a radi se i na kombinovanju sa drugim rešenjima iz sveta pametnih uređaja. Dobra vest je da masovna proizvodnja nije veliki problem. Značajno polje primene je i robotika. Roboti prekriveni ovom vrstom materijala dobili bi ekvivalent kože i mogli bi mnogo efikasnije da reaguju na spoljne nadražaje, uz smanjenu potrebu za senzorima i dodatnom opremom.

 

Ako vas opisano neodoljivo podseća na posebna odela koja u delima naučne fantastike nose superheroji, razumeli ste suštinu inovacija u ovoj oblasti. Uostalom, čitava istorija naučnog i tehnološkog razvoja ima za cilj da unapredi ljudske sposobnosti – da se brže krećemo, da budemo snažniji i otporniji, da se vinemo u vazduh i svemir, da pobedimo bolesti. Pametni materijali samo su logičan naredni korak ka tome da svako od nas postane superheroj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *