Odgovor na svako pitanje

Pogledaj sve kategorije

2023 - Jan - 31

Više puta sam na ovim stranama pisao o tome da će veštačka inteligencija (eng. „artificial intelligence“, AI) u naše živote ući praktično neprimetno. Upravo to se i događa – najpre kroz takozvane „slabe“ AI sisteme u mobilnim telefonima, pametnim zvučnicima, modernim automobilima i drugim uređajima, a potom i u vidu servisa koji koriste naprednije algoritme. U prethodnih nekoliko meseci mnogo se govori i piše o jednom takvom modelu, nazvanom ChatGPT (eng. „Chat Generative Pre-trained Transformer“).

 

Radi se o proizvodu istraživačke laboratorije OpenAI. Ona se sastoji od neprofitne organizacije za razvoj i promociju veštačke inteligencije koja treba da bude od pomoći čovečanstvu, i kompanije čiji je cilj da kroz komercijalizaciju inovacija obezbedi finansiranje daljih istraživanja. ChatGPT je poslednji u nizu takozvanih generativnih modela, softvera „obučenih“ da uče na osnovu informacija sa interneta i daju odgovore prirodnim jezikom. Umesto da pri pretraživanju interneta kao rezultat dobijete skup stranica koje tek treba da pregledate, veštačka inteligencija će vam dati precizne i iscrpne odgovore na pitanja postavljena onako kako biste to učinili u komunikaciji sa drugom osobom. ChatGPT je sposoban da odgovori na potpitanja, pronađe i prizna sopstvene greške, izrazi sumnju u podatke kojima raspolaže i odbije zahteve koji su netačni ili neprikladni. Pri tome svako može da proba kako čitav sistem funkcioniše. Naravno, ovo nije jedini dostupan AI servis. OpenAI je usavršio model koji će kreirati sliku koju opišete, sistem za generisanje programskog koda, napredne robote i još mnogo toga. Konkurencija takođe aktivno radi na sličnim rešenjima, poput Rytr internet aplikacije koja će za vas napisati tekstove proizvoljne dužine, od elektronske pošte, preko oglasa za posao, do novinskih članaka.

 

ChatGPT i drugi slični sistemi još uvek su u fazi razvoja i usavršavanja. Prema svemu što možemo da vidimo jednostavnim postavljanjem najrazličitijih pitanja, kvalitet dobijenih odgovora izgleda impozantno i neverovatno. Internetom već kruže brojne ideje kako bi ovakvi sistemi mogli da se koriste u praksi, za pomoć u bilo čemu što radite. Pojavili su se čak i saveti kako bi upotrebom AI modela mogla da se ostvari zarada. Pojačano interesovanje sigurno će dodatno pomoći i motivisati razvoj veštačke inteligencije, pa je sigurno da ću se ovoj temi vratiti u bliskoj budućnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *