Okruženi televizorom

Pogledaj sve kategorije

2014 - Jul - 31

Taman kada smo se pitali šta bi – nakon gotovo potpunog prelaska na televizore sa ravnim LCD ekranima, moglo da bude sledeće u razvoju industrije TV aparata – stidljivo ali uporno imamo promociju zakrivljenih ekrana. Za razliku od starih aparata sa katodnim cevima, ovoga puta zakrivljenje je konkavno, odnosno na unutra. Reklamiraju se različiti modeli, ali svi odreda obećavaju vrhunski užitak i potpuno drugačiji doživljaj pokretnih slika.

O čemu se zapravo radi i šta bi mogle biti glavne prednosti ove nove tehnologije? Najpre, ako su dovoljno velikih dimenzija, zakrivljeni ekrani mogu pomoći da se fokusirate na sadržaje koje gledate i na neki način budete „okruženi“ slikom, slično kao u modernim bioskopskim dvoranama. Osim toga, po pravilu se izrađuju u najvišoj mogućoj rezoluciji (takozvana UHD ili 4k), što znači i vrhunski kvalitet slike, pogotovo ako ste u mogućnosti da pronađete snimke odgovarajućeg kvaliteta. U ponudi su i zakrivljeni paneli u OLED tehnologiji, kod kojih su kontrast i zasićenje boja posebno izraženi, premda ponekad čak i nerealno intenzivni. Poslednji, mada ne obavezno i najmanje bitan faktor, je činjenica da zakrivljenje pomaže u otklanjanju refleksije, a svi znamo koliko može da nervira kada deo slike nije potpuno jasan.

E sad, sve nabrojano ima svoju cenu, a ona je još uvek nerealno visoka. To ne znači da u doglednoj budućnosti, pogotovo kada većina vodećih proizvođača predstavi po nekoliko modela različitih dijagonala, oni neće postati daleko pristupačniji. Uostalom, i LCD ekrani su svojevremeno bili stvar veoma egzotična i skupa, a danas ne možemo ni da se setimo kako je gledanje televizije izgledalo pre njih.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *