Optimizam u najavi

Pogledaj sve kategorije

2012 - Jul - 22

Ulaganje u informacione tehnologije, odnosno IT potrošnja, važan je pokazatelj ne samo stanja u industriji, već i indikator kretanja širih ekonomskih tokova. Kada malo razmislite, ovo u potpunosti ima smisla. Naime, ulaganje u informacionu i telekomunikacionu strukturu ubrzava i olakšava brojne procese u svakoj grani privrede, pa tako posredno unapređuje sve oblasti života. Poznata su i istraživanja koja pokazuju da se ulaganja država u IT direktno vraćaju kroz proporcionalno povećanje bruto društvenog proizvoda. U kriznim vremenima, međutim, logično se smanjuju sve vrste ulaganja, uključujući i ona u tehnologiju, čega smo bili svedoci u prethodnom periodu.

Nedavne procene istraživačke kuće Gartner govore da bi u ovoj godini rast ulaganja kompanija u tehnološku infrastrukturu i usluge mogao da bude na nivou nešto višem od 3 odsto, što je značajan napredak u odnosu na mračna predviđanja iz prvog kvartala kada je rast procenjivan na dva i po procenta ili čak manje. Prema tim korigovanim procenama, ukupna potrošnja korporativnog sektora mogla bi da iznosi oko 3600 milijardi dolara, raspoređeno na hardver, softverske pakete, IT usluge, telekomunikacionu opremu i usluge. Zanimljivo je da se najveći rast očekuje u oblasti unapređenja telekomunikacione strukture, dok je napredak na polju svih vrsta usluga još uvek minimalan. Iznad ukupnog proseka je i planirano ulaganje u softverske pakete, odnosno takozvana “enterprajz rešenja” koja obuhvataju poslovne informacione sisteme. Prošla je godina, prema poznatim rezultatima, za informacione tehnologije bila poprilično uspešna, sa rastom od 7,4%, koji je označio početak izlaska iz krize i vraćanje na put rasta, doduše manjeg nego pre 2007., ali ipak stabilnog i, koliko vidimo, konstantnog.

Jedan od zvaničnika Gartnera izjavio je da i pored brojnih ekonomskih izazova koji postoje u svetu – krize evrozone, sporog oporavka SAD ili usporenog rasta Kine – situacija izgleda mnogo stabilnije i pozitivnije. Ipak, kompanije su još uvek oprezne pri donošenju odluka o značajnijim novim ulaganjima, što će najverovatnije biti stanje koje će ostati na snazi do kraja godine. Pomenuti rast ulaganja u telekomunikacije odnosi se velikim delom na razvoj mreža u zemljama u razvoju i tržištima koja kriza nije značajno usporila, što je sasvim razumljivo i očekivano. Takođe, cloud servisi bi mogli biti jedna od svetlijih tačaka u ovoj godini sa oko 110 milijardi dolara ukupnih ulaganja. Potrošnja u ovoj oblasti, prema nekim istraživanjima, mogla bi do 2016. godine biti čak i udvostručena.

Za 2013. predviđanja su još optimističnija, odnosno očekuje se rast od oko 6 i po odsto u odnosu na ovu godinu. Značajan napredak predviđa se u oblasti IT usluga, što je uvek dobar znak da se globalna ekonomija oporavlja. Naravno, još je rano za precizniju predikciju naredne godine pošto ostaje da vidimo kako će se tržište kretati do kraja ove, ali razloga za optimizam za sada ima, makar u najavi.

Zanimljivost: U toku 2011. godine globalna penetracija mobilnih telefona dostigla je brojku od 87 procenata svetske populacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *