Ortak za plaćanje

Pogledaj sve kategorije

2009 - Feb - 22

Pre nekog vremena, jedan od čitalaca je poslao poruku u kojoj ukazuje na to da iz naše zemlje nije moguće korišćenje PayPal i drugih servisa za sigurno plaćanje na Internetu. On se čak obratio medijima, Narodnoj banci Srbije i Ministarstvu finansija, od koga je dobio iscrpan odgovor da, prema aktuelnom zakonu o deviznom poslovanju i drugim odredbama, postoje propisi koji definišu uslove pod kojima građani Srbije mogu držati sredstva na računima banaka u inostranstvu i vršiti transfer novca. Tim propisima, nažalost, nije obuhvaćena mogućnost onlajn plaćanja proizvoda i usluga na Internetu. Za potpuno razumevanje problema i tumačenje zakona potrebno je najpre da razumemo kako funkcioniše “elektronski novac”.

PayPal (eng. Pay – plaćanje, Pal – drugar, ortak) je najpoznatiji od nekoliko servisa koji omogućuju sigurno onlajn plaćanje i transfer sredstava putem Interneta takozvanim elektronskim novcem. Elektronski novac, digitalni keš ili elektronska valuta, kako se sve naziva ova vrsta plaćanja na Internetu, predstavlja virtuelni ekvivalent realnog novca, a njegova prednosti u odnosu na onlajn plaćanje kreditnim karticama su viši nivo sigurnosti i praktičnija upotreba pošto je omogućena anonimnost kao kod gotovog novca u fizičkom svetu. Sistem funkcioniše na nekoliko načina, u zavisnosti od servisa za koji se opredelite, a suština je u tome da za određenu sumu realnog novca kupite elektronski keš koji onda možete da koristite po potrebi za onlajn plaćanje. Virtuelni novac možete da posmatrate kao neku vrstu vaučera ili žetona. Budući da na sajtovima na kojima trošite digitalni keš ne ostavljate poverljive lične podatke, manja je briga za sigurnost, a digitalni keš možete da prebacite na druge korisnike koji ne poseduju kreditnu karticu (želite da omogućite onlajn plaćanje svojoj deci, na primer). U slučaju PayPala i nekih drugih servisa, umesto kupovine elektronske valute kreditnom karticom, možete to da obavite čekovima, gotovim novcem ili direktnim povezivanjem sa vašim računom u banci. Sigurnosni sistemi koje su razvile ove kompanije pripadaju najnaprednijim i najmodernijim, a široka zastupljenost garantuje podršku i kvalitet usluge. Da bismo mogli da koristimo PayPal, on mora biti registrovan i zvanično odobren u našoj zemlji. Ova kompanija, od 2002. godine u vlasništvu eBay aukcijskog sistema, prisutna je na 190 tržišta (uključujući sve Balkanske zemlje), prihvata 18 različitih valuta, a u nekim državama ima status banke.

Do sada sam nekoliko puta ukazivao na to da u mnogim oblastima IT industrije i primenama modernih tehnologija kasnimo za razvijenim svetom i zemljama u okruženju, kao i da naše zakonodavstvo i institucije sistema pokazuju tromost koja je u suprotnosti sa idejom bržeg puta ka informatičkom društvu budućnosti. Setite se samo koliko smo čekali da zaživi elektronski potpis ili da konačno bude omogućeno onlajn plaćanje na domaćim Internet lokacijama. Sve je više veb sajtova koji, iz razloga sigurnosti, podržavaju isključivo elektronski novac, pa su stanovnici naše zemlje uskraćeni za jednu veoma korisnu pogodnost. Srećom, čini se da u poslednje vreme, zaslugom Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, inicijativa koje pokreću strukovna udruženja, kompanije i pojedinci, ali i usled rasta broja korisnika računara i Interneta, stvari napreduju nešto brže. Zbog toga se nadam da će uskoro naš čitalac koji je ukazao na problem, ali i svi ostali građani Srbije, moći da uživaju u prednostima plaćanja elektronskim novcem.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *